Depremden Sonra Yaşanan Strese Dikkat! Birçok Hastalığa Yol Açabilir!

Deprem süresi boyunca meydana gelen zorluklar herkes için sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Psikolojik olarak sorunlara yol açabilen depremler, yaşanmış olan stresin kalp krizi ve başka hastalıklara doğru götürme ihtimali de var! İşte detaylar...

Ülkemizde meydana gelen tüm herkesi derinden etkiledi. Hem fiziken hem de ruhsal olarak pek çok hasara neden oldu. Depremler pek çok psikolojik soruna da zemin hazırlayabiliyor.

Yaşanan deprem stresi kalp krizi ve inme benzeri gibi oldukça büyük tehlikelere kadar götürebilir.

Her yıl pek çok insan kal krizinden vefat ediyor. Kap krizinin en büyük nedenleri arasında ise stres görülmektedir. Yapılan bir habere göre, stres anında vücutta adrenalin hormonları salgılanmaktadır. Bu durum ise kalbin daha hızlı çalışmasına neden olur. Kalp kendi için lazım olan kan akışını sağlayamam durumu ortaya çıkabilir.

Deprem vb. durumlarda da kişi çok fazla stres ve korku ile karşılaşır, daha önce ki zamanlarda koroner arterlerinin tıkalı olması durumunda ise kan, kalp ve beyine gitmeyebilir. Bu durumda da kalp krizi ve inme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doktor Murat Şener bu konuya dair konuştu.

FELÇ İHTİMALİ

Ufacık bir stres bile kalp kasına zayıf olan kan akışı gibi kalp sorunlarını tetikleme riski vardır. Bu, kalpte yeterince kan ve oksijen alma durum olmadığına işaret etmektedir. Uzunca yaşanan stres ise kanın pıhtılaşma şeklinde değişiklik yapabilir.

DEVAMLI OLARAK STRESLİ HİSSETMEK

Kendi vücudunuzun strese vermiş olduğu tepkinin sizi koruma gerekmektedir. Fakat devamlı olarak sürerse sizin için zararlı olabilir. Strese tepki olarak kortizol adındaki hormon salgılanır. Yapılan çalışmalar uzun süreli olan stresten kaynaklı yüksek kortizol düzeylerinin ise kan kolesterolünü, kan şekerini ve de kan basıncını yükselttiğini düşünmemize yol açmaktadır. Bu durumlar da kalp hastalığı için oldukça yaygın faktörler olarak bilinmektedir.

STRES İÇİN VERİLEN TEPKİLER

  • Deprem
  • Azalan uyku, enerji
  • Endişe
  • Öfke
  • Sabırsız olmak
  • Unutkanlık
  • Depresyona yatkın duygular

Stres için bir uzmandan yardım almanın yardımcı olabilme ihtimali vardır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri