Son teleskop verileri, güneş sistemimizin uzak noktalarındaki küçük bir gezegenin çevresinde yoğun bir halka olduğunu ortaya çıkardı. Ve bilim adamları bunun nedeni konusunda şaşkınlar.
‘Quaoar gezegeni’ bilim adamlarını şaşırttı!
Quaoar gezegeni, Neptün'ün ötesinde güneşin yörüngesinde dönen yaklaşık 3.000 küçük gezegenden biridir ve 690 mil (1.110 kilometre) genişliğiyle Pluto ve Eris gezegenlerinden daha büyüktür.
2018 ve 2021 yılları arasında Quaoar'da yapılan gözlemler, yer tabanlı teleskoplar ve yeni uzay araçları çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Avrupa Uzay Ajansı'ndan yapılan bir habere göre, gezegenin bir halkaya sahip olduğu ortaya çıktı. Verileri toplayan ise Cheops adlı tabanlı bir teleskop.
Bu halkalar küçük bir “Ay” oluşturmalıydı, fakat olmadı
Geleneksel düşünceye göre, Quaoar'ın yoğun halkasını oluşturan tüm materyaller yoğunlaşmalı ve küçük bir ay oluşturmuş olmalıydı. Ama olmadı. Haber bültenine göre, "İlk sonuçlar, Quaoar'daki soğuk sıcaklıkların, buzlu parçacıkların birbirine yapışmasını önlemede rol oynayabileceğini, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor."
Roche sınırının ötesinde
Bu gezegenin, bu kadar yakın mesafeden halka oluşturabilmesi bilimsel olarak imkansızdı. Fakat Quaoar sınırları altüst etti!
Quaoar'ın bu yeni gözlemlerinden önce, bilim adamları büyük ölçüde gezegenlerin belirli bir mesafenin ötesinde halka oluşturmasının “imkansız” olduğuna inanıyorlardı. Bir gezegenin etrafındaki yörüngedeki malzemenin, gezegenden yeterince uzak bir mesafede yörüngede dönerse, küresel bir nesne veya bir ay oluşturacağı, gök mekaniğinin genel olarak kabul edilen bir kuralıdır.
Örneğin, Satürn'ün etrafındaki tüm halkalar, gezegenin “Roche sınırının” içinde yer alır. Ancak Quaoar hakkında şaşırtıcı olan şey, halkasının gezegenin Roche sınırının çok ötesinde, malzemenin bir ay oluşturması gereken bir bölgede yer almasıdır.
Bilim adamları, bu kadar uzak bir mesafeyi gözlemlediği için çok heyecanlı!
ESA'ya göre, Quaoar'ın şaşırtıcı yüzüğünü ortaya çıkaran verileri toplamak başlı başına bilim dünyası için bir kutlama sebebiydi. Gezegenin küçük boyutu ve Dünya'ya olan uzaklığı nedeniyle, araştırmacılar onu gözlemleyebileceğini fark ettiğinde çok heyecanlandılar!