Asrın felaketi BDDK’yı harekete geçirdi! Deprem bölgesi için ek kararlar alındı! Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiriyor

Deprem sonrasında depremzedelerin hayatlarını kolaylaştırmak için alınan kararlar arasına yenileri eklendi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bölgede kredi kartı kullanan vatandaşlara ilişkin önemli kararlar verdi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından, arama ve kurtarma çalışmaları devam ederken; bir yandan da bölgedeki depremzedelerin yaşamlarını kolaylaştırmak için harekete geçen kamu kurum ve kuruluşlarından peş peşe kararlar gelmeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) son kararları veren kamu kurum ve kuruluşu oldu.

Tüm dünyada ‘Asrın Felaketi’, ‘Kıyamet Gibi’ ve ‘Yüzyılın Depremi’ başlıkları ile yankı bulan deprem, içinde Gaziantep’in de olduğu 10 ili birden etkiledi. Üç ay süre ile OHAL (olağanüstü hal) ilan eden hükümet, bölge için kararları hızla almaya başladı. Daha önce, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet satımlarında, ürün bazında farklılaştırılan taksitlendirme sürelerinin bir kata kadar artırılmasına karar veren BDDK, bu kararın süresini 1 Ocak 2023 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu. BDDK, ek kararlar da aldı.

ASGARİ TUTARDA AYRIM KALKTI

Bilindiği üzere, kredi kartlarında limite bağlı olarak yüzde 20 ile yüzde 40 oranında asgari ödeme alınması BDDK tarafından kararlaştırılmıştı. Bu ayrımı kaldıran BDDK, tüm asgari hesaplamalarını dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirledi. Kredi kart limiti tespit edilirken bankalarca dikkate alınan sınırların yükseltildiğini duyuran BDDK, bu kapsamda limitleri, ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 4 katına çıkarırken; ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katını aşamayacak şekilde yeniden düzenledi.

Asgari tutarı ödenmeyen kredi kartlarının nakit kullanımına kapanmasına ilişkin karar ise bankaların ihtiyarına bırakıldı. Aynı şekilde bu gibi durumlardan mal ve hizmet alımına kapatılan kredi kartları da bankaların kendi politikaları çerçevesinde açılabilecek. Ayrıca, kart borçlarının ötelendiği süre boyunca asgari tutar da dahil olmak üzere bankaların alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönemler tanımlayabilmelerine olanak sağlayan BDDK, aynı zamanda aylık geliri tespit edilemeyen için sağlanacak olan kredi kartlarının toplam limitini 2 bin TL yerine 5 bin TL olarak belirledi.

VADE SÜRESİ DİKKATE ALINMAYACAK

BDDK’nın verdiği bir başka karar, kredi ödeme erteleme yapılması halinde ilgili mevzuatta belirlenen vade sınırlarında dikkate alınmaması yönünde oldu. Aynı karar ile deprem felaketinden etkilenen kişilere kullandırılan kredilerin gayrimenkul niteliğindeki teminatlarının değerlemesi ile ilgili sürelerde ertelemeye gidildi. Şirketlere verilecek olan krediler için talep edilen belgelerin teminine ilişkin süre de uzatıldı.

Anapara ve faiz ödemelerinin asgari 6 ay süre ile ötelenmesine karar veren BDDK, bunu kişinin talebine bağladı. Ancak, ötelemelerin talebe bakılmaksızın faizsiz olmasına karar verildi. 6 Şubat 2023 tarihi itibariyle kararları yürürlüğe sokan BDDK, kararların 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçerli olacağını bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri