Yaşanan depremin ardından bazı kişiler Ay’ın kırmız renkte göründüğünü iddia etti. Bu iddiaların üzerine ise, birçok kişi Ay’ın kırmızı renkte olmasının deprem ile olan ilişkisini araştırmaya başladı. Kanlı Ay tutulmasına dair araştırmalar da depremden sonra Ay’ın kırmızı renkte olduğunu iddia eden haberlerin ardından artmaya başladı. Ay’ın kırmızı gözükmesinin asıl nedeni ise, dünyanın atmosferdeki parçacıklarından kaynaklanmaktadır.
‘ŞU AN BÖYLE BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL’
Bazı kişiler tarafından Ay’ın kırmızı gözüktüğüne dair yapılan iddialara uzmanlar, şu anda böyle bir şey olmadığına dair cevap verdi. Ay’ın ya da güneşin bazı durumlarda kırmızı ya da turuncu gözükmesinin normal olduğu söyleyen isimler, bunun nedenin dünyanın atmosferdeki parçacıkları olduğunu belirtti. Kısa dalga boyu olan mavi ışıklar, uzun dalga boylu kırmızı ışıklara göre daha çok etrafa saçılıyor. Bu da nesnelerin dünyadan bakıldığında daha kırmızı gözükmesine neden oluyor.
TAM AY TUTULMASININ GERÇEKLEŞMESİ
Tam Ay tutulması ya da Kanlı Ay olarak bilinen olay NASA’nın açıklamalarına göre; tam Ay tutulması sırasında, Ay ve güneş, dünyanın tam ters yönlerinde hizalanıyor. NASA bu durumda, Ay bütünü ile dünya gölgesinde kalsa da Ay’ın da bir miktar güneş ışığı aldığını açıkladı. Ancak bu güneş ışığının dünyanın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmının atmosfer tarafından filtrelendiğini ve Ay’ın da bu nedenle kırmızı olarak gözüktüğünü ifade etti. IAC ise, bu konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı; ‘’Dünyamızın yarıçapı, Ay’ın yarıçapının dört katı genişliğinde olduğu için gölgesi de geniş oluyor ve Tam Ay tutulması 104 dakika kadar sürebiliyor.’’ Ay’ın yalnızca bir parçasının dünyanın gölgesinde kalması olayı ise, parçalı ay tutulması denilmektedir. Bu durumda gözüken renk tutulmanın derecesine göre, koyu kırmızı ya da kömür grisi renklerinde olabilmektedir.