“Şeytan Ayetleri” kitabının yazarı Salman Ruşdi, uğradığı saldırıdan sonra ilk kez konuştu!

Geçtiğimiz aylarda New York’ta defalarca kez bıçaklanarak saldırıya uğrayan “Şeytan Ayetleri” kitabının yazarı Salman Ruşdi, ilk kez konuştu. Ünlü yazar saldırıdan sonra bir gözünü kaybetti. İşte detaylar...

Salman Ruşdi, New York’ta uğradığı bıçaklı saldırının ardından ilk kez konuştu. “Şeytan Ayetleri” kitabının çıktığı günden bu yana, radikal grupların hedefi olan Salman Ruşdi, uğradığı saldırıda bir gözünü kaybetti.

“ Sağlık görevlilerine minnettarım.”

75 yaşındaki Hindistan doğumlu İngiliz yazar uğradığı bıçaklı saldırıda ağır yaralandı ve bir gözünü kaybetti. Geçen yıl saldırıya uğradığında New York'ta bir etkinlikte konferans vermek üzereydi. Rüşdi, “Şanslıyım. Gerçekten söylemek istediğim çok şey var fakat ana duygumun minnettarlık olduğunu belirtmeliyim.” Dedi. Kendisine yardım eden ve hayat dönmesini sağlayan tüm sağlık çalışanlarına minnettar olduğunu belirten Rüşdi, uğradığı saldırının ardından ilk kez açıklama yaptı.

Elinden de bıçaklandığı için yazmakta zorlanıyor.

Salman Ruşdi, uğradığı saldırıda defalarca bıçak darbesi aldı. Oğulları ve ailesinin kendisi için derin endişeler duyduğunu belirten Ruşdi, bu duygusal yükü taşıdıkları için ailesine teşekkür etti. The New Yorker dergisine verdiği bir röportajda kendisinin şu an için "o kadar da kötü olmadığını" ve "esasen tüm büyük yaraların iyileştiğini" söyledi.

Ancak el yaralanmaları nedeniyle yazmakta zorlanıyor. Şeytan Ayetleri'nin yazarı - 1988 tarihli romanı, küfür olduğunu düşünen radikallerin ölüm tehditlerine yol açtı - şöyle dedi: Kitabım tamamen ifade özgürlüğünün bir ürünüydü.

“Şeytan Ayetleri” kitabı, Aziz Nesin tarafından çevrildiği için Türkiye’de de yankı uyandırmıştı

Salman Ruşdi’nin kitabı, 1993’te Aziz Nesin tarafından çevrilince ülkede adeta kıyamet kopmuştu. Aziz Nesin, çevirdiği kitapla alakalı defalarca tehdit edilmiş ve kendisi en son Sivas Madımak Katliamı’ndan önce “Müslüman mahallesinde salyangoz satmak” ile itham edilmişti. Salman Rüşdi’nin kitabı Türkiye’de çevrildikten kısa bir sonra, Sivas’ta olaylar kopmuş ve Aziz Nesin Madımak Oteli’nde radikallerin hedefi haline gelmişti. Nesin, Sivas Madımak Oteli’nde meydana gelen yangından sağ olarak kurtulmuştu. Madımak’ın etkileri günümüzde hala konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri