Tüm Türkiye neden su verilmediğini konuşmuştu! İşin uzmanı, enkazda olan kişiye su verilmemesinin nedenini açıkladı! Aman dikkat

Depremin yarattığı enkazlarda arma kurtarma çalışmaları devam ederken; tüm Türkiye’nin hafızasına kazanan bazen acı bazense umut dolu görüntülerde enkazda olan kişilere suyun verilmemesi dikkat çekti. Bunun sebebini uzmanlar açıkladı.

Geçtiğimiz pazartesi günü gerçekleşen merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin yarattığı enkaz tam 10 ili sardı. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgelerde tüm dünyadan gelen ekipler Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ( AFAD) ile koordineli bir şekilde çalışırken; enkazlardan yansıyan görüntüler, bazen acı, bazense umut verdi. Herkesin dikkatini çeken ise enkaz altındaki kişiye su verilmemesi ya da suyun bir kapak yardımı ile verilmesi oldu.

Kelimenin tam anlamıyla bir faciaya neden olan deprem sonrası, enkazda olan ya da enkazdan çıkarılan kişiye suyun kontrollü bir şekilde verilmesi, tüm Türkiye’nin gündemine bir anda oturdu. Peki depremzedelere neden su verilmez? Depremzedelere ilk müdahale nasıl olmalı? İşte tüm sorulara yanıt veren Öğr. Gör. Ümit Yaşar Kamacı’nın açıklamaları...

ÖĞR. GÖR. KAMACI: BOYUNLUK TAKMAK ŞART

Enkazdan çıkan kişinin crush (ezilme) sendromuna yakalanabileceğine dikkat çeken Öğr. Gör. Ümit Yaşar Kamacı, lıkır lıkır su verilmesinin riskli olduğunu bildirdi. Bunun inmelere neden olabileceğini de bildiren Öğr. Gör. Kamacı, enkazdan çıkarıldıktan sonra yapılması gerekenleri İHA’ya şu sözler ile anlattı:

 “Sert zeminde yatırılmasının sebebi omurga yaralanmalarında depremzedenin omurga hareketini kısıtlamaktır. Deprem gibi doğal afetlerde yaralanma ve ezilme çok fazla görülüyor. Bu ezilme travmaları ve omurga yaralanmaları neticesinde felç durumu yaşanmaması için depremzedenin sert zeminde yatırılması gerekiyor. Boyunluk takmak şart. Boyunluk yoksa eğer kafayı dikkatli bir şeklide dengede tutmak gerekiyor.”

ÖĞR. GÖR. KAMACI: SIVI KAYIPLARINI ÖNLEMEK ÇOK ÖNEMLİ

Enkaz altında kalan kişilerin sıklık sıvı ve ısı kaybı yaşadığını bildiren Öğr. Gör. Ümit Yaşar Kamacı, bu kayıpların giderilmesinin önemli olduğunu bildirdi. Ancak kaybın doğru yöntem ile giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Öğr. Gör. Kamacı, yönteme ilişkin ise şu bilgilendirmeyi gerçekleştirdi:

“Enkaz altında kalan vatandaşlar uzunca bir süre besin alamadılar ve hava çok soğuk. Sıvı ve ısı kaybını önleyebilmemiz adına enkaz altında ulaşabildiğimiz depremzedelerimize su ve battaniye yardımı ile sıvı ve ısı kaybını o anlık olabildiğince dengelemeye çalışmalıyız. Sıvı kaybı böbrek fonksiyonlarının yetersizliğine neden olur. Böbrek fonksiyonlarının yetersizliği ise hastanın depremden sonra uzunca bir süre tuvalete çıkamaması gibi (anüri) sorunlar meydana getirebilir. Bu bakımdan ısı ve sıvı kayıplarını önlemek çok önemli.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri