Ölen Zeytin Ağaçlarının İmdadına Köpekler Koştu!

Ölümcül ve tespiti zor bir hastalık, 10 yıldır İtalya’daki en değerli zeytin ağaçlarını öldürüyor! Zeytin ağaçlarına bulunan çare ise: Köpek dostlar! İşte detaylar...

Ölümcül ve tespit edilmesi zor bir hastalık, 10 yıldır güney İtalya'nın değerli zeytin ağaçlarını kasıp kavuruyor. Süper keskin nişancı köpeklerden oluşan iyi eğitimli bir ekip ise onları kurtarabilir!

Köpekler, insanların hissedemeyeceği şeyleri dikkatle araştırıyor

Güneşli bir kış sabahı, köpek eğitmeni Mario Fortebraccio yavaşça bir dizi saksılı zeytin ağacına doğru eğilir ve eliyle işaret eder. Üç yaşındaki beyaz bir Labrador olan Paco, bu sinyali beklerken, başı yana eğik bir şekilde sıra sıra bitkiler arasında koşar, her bir saksıyı kökünden koklar, solumasının ritmi serada yankılanır. Bu köpek, insanların hissedemeyeceği bir şeyi dikkatle araştırıyor.

Fortebraccio gülümseyerek "Ödül yoksa hiçbir şey yapmıyorlar" diyor. Birkaç saniye sonra görevini tamamlayan Paco eğiticiye döndü ve ödülünü aldı!

Köpek Paco ve meslektaşları zeytin ağaçlarını öldüren bakteriyi arıyor

Paco, İtalya'nın güneyindeki Puglia bölgesindeki Parabita'da bir milyondan fazla bitkinin bulunduğu geniş bir ticari sera olan Vivai Giuranna'da, son on yıldır güney İtalya'nın zeytin tarlalarını harap eden bir bakteri türü olan Xylella fastidiosa'yı arıyor. Paco ve diğer birkaç dört ayaklı meslektaşı, son derece eğitimli Xylella Detection Dogs ekibini oluşturuyor.

2013 yılında Puglia'da keşfedildiğinden beri Xylella ile mücadele eden Lecce eyaleti hükümetinin baş bitki sağlığı müfettişi Angelo Delle Donne, "Bu köpeklerin benzersiz bir şeyleri var" diyor.

Xylella bakterisi, ağaçların ve diğer odunsu bitkilerin damarlarını tıkayan ve onları yavaş yavaş boğarak öldüren bir bakteridir. Yaygın bir böcek olan tükürük böcekleri hastalığı yayarlar: Enfekte bir yaprağı ısırdıklarında, bakteriler tükürüklerine geçer ve böcekler bir sonraki sağlıklı bitkileriyle beslendiklerinde hastalığı bulaştırırlar.

Bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur ve enfekte olduktan sonra bitki yavaş yavaş kurur ve ölür. (ancak bazı enfekte bitkiler semptom göstermeden hayatta kalmayı başarır)

Araştırmacılar, köpeklerin bakteri kokusunu aldığını fark etti!

Bu ölümcül hastalığa sebep olan bakterilerin kokusu köpekler tarafından alınabiliyor! Bunu fark eden uzmanlar derhal köpeklerden oluşan bir ekip kurdu ve harekete geçti. Köpeklerin kısa zamandı sorunu çözebileceği düşünülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri