Bazı İnsanlar Neden Sürekli Geç Kalır?

Etrafınızda muhakkak sürekli geç kalan birileri vardır. Eğer yoksa, muhtemelen o kişi sizsiniz! Bunun çoğu zaman tembellikten kaynaklanıyor olduğunuzu düşünebilirsiniz fakat gerçekte çok daha derin bir şey yatıyor olabilir. İşte detaylar...

Hayatın hiç olmadığı kadar hızlı aktığı modern zamanda yaşarken, geç kalmak büyük bir sorun! Etrafınızda her yere geç kalan birileri mutlaka vardır, eğer yoksa muhtemelen o kişi sizsiniz! Bunun çoğu zaman tembellik kaynaklı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama gerçek bu olmayabilir…

İtiraf: Ben geç kalmış bir insanım. En azından biri iyileşiyor. Aslında, defalarca ve utanç verici bir şekilde bu makalenin son teslim tarihini kaçırdım. Bunun bir gazetecilik 'yöntem' oyunculuğu biçimi olduğunu varsaymayı çok isterim. O değil.

Dünyanın bütün geç kalan insanları, birleşin!

Geç kalan insanlar, yalnız olmadığınızı biliyoruz. Bu kişiyi hepimiz tanıyoruz: Her zaman geç kalan çocuk bakıcısı, her teslim tarihini birkaç saatle bile olsa kaçıran iş arkadaşı, öğle yemeği rezervasyonunuz için gerekenden 30 dakika önce gelmesini söylemeniz gereken bir arkadaş var!

Siz çileden çıkmış bir vaziyette onları beklerken aklınızdan geçenlere rağmen, arkadaşlarınızın veya iş arkadaşlarınızın bencil olmaları pek olası değil. Gecikme psikolojisine bir bakış attığımız zaman, bunun bekleten için de hiç kolay olmadığını belirtmemiz gerekir.

Hayır, her geç kalan insanlar kaba ve tembel değildir. Dakik olmayan insanların zaman algısı, psikolojik bir probleme işaret ediyor olabilir.

Geç kalanlar genellikle bunun farkında fakat kontrol edemiyorlar

Londra'da eğitim gören bir bilişsel davranış terapisti ve klinik psikolog olan Harriet Mellotte, "Onları düzensiz, kaotik, kaba ve başkalarını dikkate almayan kişiler olarak algılamak kolaydır" diyor. Fakat dakik olmamakla suçlananlar, genellikle geç kalmalarının verebileceği zararın dayanılmaz derecede farkındadır ve utanırlar.

Sebebi anksiyete olabilir

Bazen her şeyi vakitlice yapmalarına rağmen, geç kalmalarını kontrol edememek, bu insanlara sandığınızdan daha büyük bir acı veriyor. Geç kalmaların altında anksiyete yattığı taktirde, bu insanlara karşı sürekli yapılan yargılamalar onlar için durumu daha da zorlaştırabilir. Bazen bir yataktan çıkmanın, o duşu almanın, o işi hazırlamanın anksiyete sahibi insanlar için ne olduğunu bilemezsiniz. Bu yüzden Mellotte tarafından, geç kalan insanlara karşı anlayışlı olmanız öğütleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri