İnme olarak bilinen tıbbi durum, beyne giden kan akışının aniden kesilmesi ve vücudun uzuvlarının kapanmasına neden olması anlamına gelmektedir. İnmenin en yaygın bilinen belirtileri arasında geveleyerek konuşma ve yavaş hareket edilmesi gelmektedir. Yaşanan bu semptomlar ise, beynin hangi bölümünün bu durumdan etkilendiğine göre değişkenlik göstermektedir. Bazı vakalarda beyinde dili kontrol eden sinir hasarı görülebilir ve bu durum da dilin görünümünde değişikliklerin meydana gelmesine neden olabilir. Bu duruma, dil sapması da denilmektedir.
İNMEDE FELÇ BELİRTİLERİ YAYGIN
İnme geçiren birçok kişide kafa karışıklığı ve felç gibi semptomların meydana geldiği görülmektedir. Dil kontrolünün kaybedilmesi yani dil sapması ya da dil kayması olarak tabir edilen durum ise, diğer semptomlara göre daha az görülse de felci hastalarda meydana geldiği tespit edilmiştir. Konuya ilişkin olarak Biomedical Engineering Online dergisinde şu şekilde bir açıklama yer almaktadır; ‘’Dil uzatıldığında ya da çıkıntı yaptığında orta hattan uzaklaşma eğiliminde olacak ve lezyonun yanına doğru sapacaktır.’’ Bu açıklamada anlatılmak istenilen durum, dilin bir yana ya da diğer yana doğru eğik olması durumunun felçten kaynaklı bir sinir hasarının belirtisi olabileceğidir.
DİL KAYMASI İNMEDE GÖRÜLEBİLİR
Biomedical Engineering Online dergisinde yer alan açıklamalara göre, dilin yapısal bozukluğu dil sapması olarak tanımlanıyor. Dergide yer alan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer veriliyor; ‘’Buna dil sapması denir. Bu nedenle dil kaymasının belirtileri inme veya geçici iskemik atakta görülür.’’ Yaşanabilecek küçük bir inme sırasında hipoglossal sinir hasar görürse, dil sapması gibi belirtiler devam edebilir. Dilin sapması, beyindeki motor korteksin hasar gördüğünü düşündürür. Yaşanan bu durum, dilin hareketlerini kontrol eden hipoglossal sinirin kusurlu olacağı anlamına gelir. Merck Manual, yaşanan hipoglossal sinir bozukluğunu ise şu şekilde açıklıyor; ‘’Hipoglossal sinir bozukluklarına tümörler, felçler, enfeksiyonlar, yaralanmalar veya amyotrofik lateral skleroz neden olabilir.’’