Birçok insan tarafından kullanılan göz damlaları ne kadar sağlıklı? Göz damlası kullanırken nelere dikkat etmek gerekli? Pek çok insan doktor tavsiyesiyle göz damlası kullanmakta. Ancak göz damlasının sağlığa olan etkisi ortaya kondu.
ABD Hastalık ve Kontrol Önleme Merkezleri, ilaca karşı dirençli bakteri enfeksiyonlarına sebep olabileceğini göz önünde bulundurarak göz damlası kullanılmasının bırakılmasını söylediler. Merkez, ülkede kalıcı olan görme kaybı vakalarının artması ve bir kişin kan dolaşımı enfeksiyonu sebebiyle yaşamını kaybetmesi nedeniyle bu yönde bir açıklama yaptı.
11 EYALETTE TEST YAPILDI
Hastalık ve Kontrol Önlem Merkezi’nden gelen açıklama göre, ülkede 20 Ocak itibariyle 11 eyalette 50 kişide Pseudomonas aeruginosa adlı bakteri için yapılan testin pozitif çıktığını söylediler. California, Colorado, Connecticut, Florida, New Jersey, New Mexico, New York, Nevda, Texas, Utah ve Washington’da yapılan testler pozitif çıktı.
Pozitif örneklerin olan hastaların çoğunluğu merkeze testen önce göz damlası kullanımı yaptıklarını ve en sık bahsi geçen markanın da EzriCare Yapay Gözyaşı Damlası olduğunu açıkladılar. Hastalık ve Kontrol Merkezi, örneklerin Mayıs 2022 ile Aralık 2022 tarihleri arasında hastanelerdeki ve ayakta tedavi kliniklerindeki hastalardan alınmış olduğunu açıkladılar.
KİRLİ SULARDAN BULAŞIYOR
Kanda, akciğerde ya da yaralarda enfeksiyonlara sebep olabilen Pseudomonas aeruginosa, antibiyotik direnci olarak bilinmekte olan antibiyotiklere karşı savunma mekanizması geliştirdiği için hastalığın tedavi de gittikçe zorlaşmaktadır. Hastalık ve Kontrol Önleme Merkezi’ne göre bakteri genellikle hastanelerdeki ya da diğer sağlık hizmeti ortamlarındaki insanlara kirli sulardan bulaşmaktadır.
Hastalardan ortaya çıkan Pseudomonas aeruginosa çeşidinin, pnömoni, idrar enfeksiyonları ve ciddi cilt enfeksiyonları gibi hastalıklara sebep olan bakterileri öldüren güçlü antibiyotik olan karbapenemlere dirençli oldukları açıklanan bilgiler arasında yer aldı.
DİKKATLİ OLUNMALI
Bu bakterinin aynı zamanda, doktorların idrar enfeksiyonları, menenjit ve kan dolaşımı enfeksiyonlarına karşı da kullanılabilen sefepime karşı da dirençli oldukları açıkladı.