Uyku İlacı Kullananlar Dikkat! Araştırmalar, Bunama Riskini Tetiklediğini Söylüyor!

Hastalandığımız zaman pek çok ilaç kullanırız. Kullanılan ilaçlar, hastalıkları gidermesinin yanı sıra aynı şekilde pek çok yen etkisi de vardır. Son araştırmalar oldukça sık kullanılan bir ilacın bunuma riskini tetiklediğini ortaya koydu! İşte detaylar...

Yapılan araştırmalar sonucunda, pandemi sonrası artan uyku sorunu dikkatleri çekiyor. Uyku sorununu gidermek için de ilaç kullanımı yapılmakta. Uyku sorunu için oldukça hızlı bir çözüm yolu sunan ilaçlar aynı zaman pek çok riski de içinde barındırıyor. Yayınlanan bir araştırma sonrasında kullanılan uyku ilaçların daha hızlı bunama ihtimalini tetiklediğini ortaya çıktı.

BAKIM EVİNDE ARAŞTIRMA YAPILDI

Araştırma ekibi tarafında, kullanılan ilacın türü ve miktarının bu konuda etkili olabileceği söylendi. Bu bilgiler için bakım evlerinde yaşayan bunaması olmayan ortalama 3000 yaşlı yetişkinle çalışıldı. Dokuz yıl boyunca takipleri yapıldı.  Araştırmaya katılan hastaların ortalama olarak %42’si siyahi, %58’i ise beyazdı.

Çalışma süresi boyuncuda hastaların %20’si bunama yaşamaya devam etti. Elde edilen bulgular ‘sık sık’ yada ‘neredeyse her zaman’ uyku İlaçları alan beyaz katılımcıların, hiç yada ‘nadiren’ kullanan kimselere oranla 579 daha yüksek bir demans geliştirme şansına sahip olduğu ortaya çıktı. Uyku ilacı tüketimi yapan çok daha düşük olan siyah katılımcılar arasında, sık kullanım da daha yüksek bir riskle bağlantılı oldu.

İLACA BAĞLI OLARAK RİSK FAKTÖRÜ DEĞİŞİYOR

Bu farklılıkların sosyo-ekonomik duruma bağla olabileceği açıklandı. Uyku ilaçlarına erişimi olan siyahi hastalar, yüksek bir sosyo-ekonomik statüye ve dolayısıyla daha fazla bilişsel rezerve sahip, bundan dolayı onlara demansa daha az duyarlı bir hale getiren seçilmiş bir grup olabilme ihtimali var. Kimi uyku ilaçlarının diğerlerinden daha yüksek bunama riski ile bağlantılı olması da mümkün olabilir, açıklaması geldi.

İLAÇLARI KULLANMADAN DÜŞÜNMEK GEREKLİ

Araştırma sonucunda, beyaz insanların siyahilerle kıyası yapıldığında uyku hap kullanma olasılığının üç kat daha çok olduğu öğrenildi. Araştırma ekibi şimdi daha çok çalışmanın uyku ilaçlarının bilişsel riskleri ya da ödülleri ırkın oynayabileceği rol hakkında netlik sağlamaya yardımcı olabileceğini ummaktadırlar. Ancak ilaç kullanımında dikkatli olması gerektiği söylenildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri