Kuru Tarım Alanları İçin Harekete Geçildi! Kuraklık İle Mücadele Kapsamında Eylem Planları Hazırlanacak!

Tarımsal faaliyetlerin artırılması, ülkelerin dışa bağımlılıklarını azaltmak yönünde attıkları büyük adımlar arasında gösterilmektedir. Bu kapsamda ülkemizde de Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığı ile konuya yönelik birçok proje geliştirilmekte ve tarımsal faaliyetlerde bulunan kişilere nakdi olarak destek verilmektedir. İşte detaylar...

2023 yılına girilmesi ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım destekleri sık sık gündeme gelmeye devam ederken son nakdi destekler 27 Ocak tarihi itibari ile hesaplara aktarılmaya başlandı. Mazot ve gübre destekleri çiftçilerin yüzlerin güldürürken bakanlıktan bir haber daha geldi.

Aylardır mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları kuraklık tehlikesini gün yüzüne çıkarırken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kuraklık ile mücadele kapsamında yeni eylem planları düzenleyeceği bildirildi. İl il düzenlenecek olan eylem planlarına ilişkin detaylar belli oldu.

EŞİK SEVİYELERİ BELİRLENECEK!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan “2023- 2027 Dönemi Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı” isimli yeni düzenlemeye göre toprak ve yağış verileri kullanılarak kuraklık düzeyleri tespit edilecek. Yapılan tespitler neticesinde sulu ve kuru tarıma göre ayrı ayrı yol haritaları düzenlenecek. Belirlenmiş olan kuraklık eşiği seviyelerinin şiddetleri baz alınarak yürütülecek olan faaliyetler, “kuraklık öncesi süreç”, “risk değerlendirme ve yönetimi” ve “kriz değerlendirme ve yönetimi” olarak 3 ayrı başlık altında sınıflandırılacak.

İL KURAKLIK EYLEM PLANLARI HAZIRLANACAK!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülecek olan kuraklık düzeyleri belirleme çalışmaları ile neticesinde ilgili bölgenin hareketlendirilmesi adına hangi tedbirlerin alınabileceği tespit edilmiş olacak ve buna bağlı olarak da hızla harekete geçilecek.

Bakanlığın yeni düzenlemesi ile birlikte kuraklık ile mücadele kapsamında her ilin kendi dinamikleri ve özel koşulları göz önünde bulundurularak “İl Kuraklık Eylem Planları” hazırlanacak. Böylelikle il özelinde tarımsal dinamiklerin hareketlendirilmesi sağlanacak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri