Uzun Yaşamın Sırları Açıklandı! Bu Besinlerle Sağlıklı Bir Yaşam Sürebilirsiniz!

Uzun süren araştırmalar neticesinde Harvard’lı araştırmacılar, uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarını açıkladı. Araştırmalara katılan çok sayıda kadın ve erkek katılımcılar, tam otuz altı yıl boyunca takip edildi. İşte detaylar...

Harvard’lı araştırmacılar yaptığı bir araştırma ile hem kadın hem de erkeklerin daha uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşamasının sıralarını açıkladı. Yapılan araştırmalara 75 binden fazla kadın ve 44 bin erkek dahil oldu. Katılımcılardan elde edilen veriler analiz edilerek belirli beslenme düzenleri, bu düzenlere bağlılık ve uzun vadeli sağlık sonuçları arasındaki bağlantılar incelendi. Araştırmalara dahil olan katılımcılar tam olarak otuz altı yol takip edildi. Bu yıllar boyunca katılımcılar, her dört yılda bir sağlık anketi doldurdular. Araştırmalara dahil olan katılımcılarda herhangi bir kanser ya da kardiyovasküler rahatsızlıkta bulunmuyordu.

SAĞLIKLI BESLENME ÖLÜM RİSKİNİ AZALTILYOR

Araştırmalara istinaden JAMA Internal Medicine 1’de yayımlanan sonuçlar, dört sağlıklı beslenme modelinden birine uyma konusunda daha yüksek puan alan katılımcıların, çalışma süresi boyunca ölüm risklerinin yüzde 20 daha az olduğunu gösterdiği vurguladı.

AKDENİZ DİYETİ İLE SAĞLIKLI YAŞAYIN

Akdeniz diyeti, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için tercih edilebilinecek bir beslenme düzenidir. Yaşam boyu Akdeniz diyetine bağlı sağlıklı ve dengeli beslenmek, vücut sağlığı için büyük bir önem taşımaktadır. Akdeniz diyeti; meyve ve sebzeler gibi yüksek antioksidan besinler tüketmeyi içeriyor ve tahılların, fasulyelerin, baklagillerin, kabuklu yemişlerin, tohumların, zeytinyağının, şifalı otların ve baharatları içeriyor. Ayrıca Akdeniz diyeti; kümes hayvanları, yumurta, peynir ve yoğurdun da düzenli ancak, sınırlı bir şekilde tüketimine izin veriyor. Bu sayede, Akdeniz diyeti ile vücut için gerekli tüm vitamin ve mineraller alınmış oluyor.

RAFİNE YAĞLARDAN KAÇININ

Harvard araştırmaları, alternatif sağlıklı beslenme indeksini geliştirdi. Bu indeks, farklı gıdaların kronik hastalık risk faktörleriyle bağlantıları açısından derecelendirilmesini içeriyor. Akdeniz diyetine çok benzeyen bu diyette; taze sebze ve meyveler, kuruyemişler ve baklagiller ile balık ve sağlıklı yağlarların tüketimi teşvik ediliyor. Alternatif sağlıklı beslenme indeksinin en önemli özelliği ise, patates, meyve suyu ve rafine edilmiş tahıllardan kaçınılmasının önerilmesidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri