2019 yılının sonunda başlayan koronavirüs salgını sebebi ile kısıtlamaların uygulanması, küresel çapta bir ekonomik krizin patlak vermesine yol açtı. Kısıtlamaların ardından yükselmeye başlayan enflasyon ve oluşan resesyon riskleri, tüm dünya ülkelerinin ekonomilerini tehdit etmeye başladı.
Pandemi ile başlayan ve halen devam eden Rusya- Ukrayna savaşı ile desteklenen zorlu ekonomik süreç dünya ülkelerinin gündemlerine yer almaya devam ederken Uluslararası Para Fonu (IMF) yeni bir rapor yayınlayarak dikkatleri üzerine çekti. Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu “Düşük Büyüme Ortamında Enflasyon Zirveye Ulaşıyor” başlığı ile değiştiren IMF, ülkelerin ekonomik büyüme hızlarına ilişkin öngörülerini paylaştı.
OLUMSUZ RİSKLER GERİLEMEYE BAŞLADI!
Yayınlamış olduğu yeni raporda risk dengesinin aşağı yönlü hareket etmeye başladığını ifade eden IMF, olumsuz risklerin geçtiğimiz yılın ekim ayına oranla hafiflediğine dikkat çekti. Yaşanan krizde çoğu ülkenin önceliğinin enflasyonu sürdürülebilir düzeye indirmek olduğunu belirten IMF, daha sıkı para politikası şartlarının ve daha düşük büyüme potansiyelinin borç istikrarını direkt olarak etkilediğini bildirdi. Bu kapsamda makroihtiyati araçların devreye alınması gerektiğini belirten IMF, borçların yeniden yapılandırılma çerçevelerinin de güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
BÜYÜME ORANLARINI GÜNCELLEDİ!
Dünya ekonomisinin 2022 yılında yüzde 3,4 oranında büyüdüğünü belirten IMF, bu oranın 2023 yılı için yüzde 2,9’a düşeceğinin tahmin edildiğini açıkladı. Çin’e ilişkin büyüme tahminini yukarı yönde güncelleyen IMF, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 3’lük büyümeye sahip olacağını ifade etti. 2024 yılında da yüzde 3’lük büyümenin korunacağını tahmin ettiğini ifade eden IMF, 2022 yılı raporunda Türkiye ekonomisinin yüzde 5 oranında büyüyeceğini öngörmüştü. IMF tarafından yapılan son değerlendirmeye göre bu oranın yüzde 5,5 olarak gerçekleştiğinin tahmin edildiği ifade edildi.