İZBAN çalışma saatleri sabah 05.20 ila gece 01.23 arasındadır. Oldukça geniş bir saat aralığına sahip olan İZBAN, hattı kullanan yolcular için büyük avantajlar sağlar. Bu saat aralıkları sayesinde, yolcular İZBAN çalışma saatleri dışında da seyahat edebilirler.
İZBAN Hafta Sonu Çalışma Saatleri
İZBAN hafta sonu saatleri hafta içi çalışma saatlerinde olduğu gibi sabah 05.20 – 01.23 arasındadır. İZBAN, hafta içi veya hafta sonu aynı saat aralığında seferlerini gerçekleştirir. İZBAN’ın hafta sonu güzergahı da hafta içi ile aynıdır.
Bu durumda yolcular, rahatlıkla haftanın her günü belirtilen saatler arasında İZBAN güzergahından faydalanabilirler.
İZBAN’ın Sefer Ücretleri
İZBAN sefer ücretleri İzmirim Kart ile yolculardan tahsil edilir. İZBAN fiyat tarifesi 2023 yılında şu şekildedir:
- İzmirim Kart ilk binişte tahsil edilen ücret:
“Tam” 8 lira 78 kuruş, “öğrenci” 3 lira, “indirimli” 7 lira 56 kuruştur. İndirimli tarifeden öğretmenler ve emekliler faydalanır.
- İlk aktarma yapıldığında tahsil edilen ücret:
“Tam” 3 lira 50 kuruş, “öğrenci” ücretsiz, “indirimli” ücretsizdir.
- İkinci aktarma yapıldığında tahsil edilen ücret:
“Tam” 2 lira 50 kuruş, “öğrenci” ücretsiz, “indirimli” ücretsizdir.
- Üçüncü aktarma yapıldığı taktirde hiçbir İzmirim Kart’tan ücret tahsil edilmez.
İZBAN Güzergahındaki Duraklar Nerelerdedir?
İZBAN durakları toplamda 32 adettir. Türkiye’nin en büyük raylı sistemlerinden biri olan İZBAN, geniş çaplı bir güzergah ağına sahiptir. İZBAN durakları kuzeyli ve güneyli olarak çeşitlenir.
Kuzey yönlü İZBAN durakları şöyledir:
Salhane, Bayraklı, Turan, Naldöken, Alaybey, Karşıyaka, Nergiz, Demirköprü, Şemikler, Mavişehir, Çiğli, Ata Sanayi, Egekent, Ulukent, Egekent-2, Menemen, Hatundere, Biçerova, Aliağa
Güney yönlü İZBAN durakları şöyledir:
Selçuk, Sağlık, Tepeköy, Torbalı, Kuşçuburun, Pancar, Tekeli, Develi, Cumaovası, Adnan Menderes Havalimanı, Sarnıç, Gaziemir, Esbaş, Semt Garajı, İnkılap, Koşu, Şirinyer, Kemer, Hilal, Alsancak ve Halkapınar
Hatlar arasındaki toplam mesafe 80 kilometredir ve seferler İZBAN çalışma saatleri içinde gerçekleşir.
İZBAN Sefer Aralığı Nasıldır?
İZBAN sefer sıklığı ortalama olarak 15 dakikada bir olacak şekildedir. Güzergahlar arası 15 dakikada bir sefer gerçekleşir. İZBAN bir gün içinde toplam 126 sefer gerçekleştirebilir.
İZBAN TL Yükleme Nasıl Yapılır?
İZBAN TL yüklemek için dolum bayileri veya online kanallar kullanılabilir. İzmirim Kart’a online olarak bakiye yükleme talimatı verilebilir. Bunun için izlenmesi gereken yol şöyledir:
- İzmirim Kart’ın online ara yüzünde İzmirim Kart tanımlanır.
- Sisteme kaydedilen İzmirim Kart’la ilgili “talimat ekle” seçeneğine basılır.
- Online ara yüze kredi kartı bilgileri yüklenir.
- Kredi kartı ile İzmirim Kart eşleştirilir
- Talimat doğrultusunda SMS doğrulama işlemi gerçekleştirilir ve bakiye yüklenir.
İZBAN Günde Kaç Yolcu Taşıyor?
İZBAN yolcu sayısı günlük 350 bindir. İzmir metrosu ise günde ortalama 300 yolcuya hizmet verir. İZBAN trenlerinin vagon kapasitesi 2.250 kişiliktir ve İzmir’de her gün toplam 650 bin kişi raylı sistemler vasıtasıyla seyahatte bulunur.
İZBAN’ın Açılımı Nedir?
İZBAN açılımı İzmir Banliyö Sistemi’dir. İZBAN’ın bir diğer ismi Egeray’dır. İZBAN ilk kez 2010 yılında yolcu taşımaya başlamıştır ve 2017’ye kadar toplam 98 milyonu aşkın yolcuyu taşımıştır. İZBAN, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demir Yolları ortaklığında hayata geçirilen önemli bir projedir. İZBAN çalışma saatleri Türkiye’de yer alan diğer banliyö sistemlerinden çok daha geniş bir aralığa sahiptir.
İZBAN niteliği itibariyle Türkiye’nin en geniş banliyö hattına sahiptir. Diğer adıyla Egeray, metro değil banliyö tren hattıdır fakat geniş ağıyla metro istasyonlarına aktarma duraklarına sahiptir.