Reflü tedavisi için beslenmenin değişmesi şart. Beslenmedeki değişimin %15-20 oranında etkisi olduğu açıklandı.
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kocamandan konuya dair açıklamalar geldi.
KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT!
Dr. Kocaman, reflüyü arttıran çikolata, alkol ve yağlı yiyeceklerin sınırlandırılması veya kesilmesini tavsiye etti. Bunun yanı sıra göğüste meydana gelecek yanmayı etkileyen turunçgillerden, karbonatlı içecekler ve baharatların da tüketiminde belli bir sınır olması gerektiğini söyledi.
Kahve tüketimin de reflüyü tetikleyen unsurlar arasında olduğunu söyleyen uzman, kahve içinde uyarı da bulundu.
BİRÇOK HASTALIĞI TETİKLEYEBİLİR
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kocaman, reflü hastalığının midede bulunan asidik özellikteki sıvının yemek borusuna kaçması sonucu genellikle göğsün orta bölgesine ortaya çıkan yanma, ağrı, ağza gelen acı su, dolgunluk hissi şikayetleri ile başlayan bir hastalık olduğunu söyledi.
Aynı zamanda reflü için bulguların sadece yemek borusu sınırlı kalmadığını vurguladı. Prof. Dr. Orhan Kocaman, hastaların aynı zamanda kulak, burun ve boğaz ile sonumum sistemleri ile ilgili ses kısıklığı farenjit, astım ve nadiren de zatürre gibi sıra dışı sorunlarla da hekime gittiklerini açıkladı.
BESLENMEDE BİRTAKIM DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI
Reflü hastalığında beslenmeyle ilgili yapılacak olan düzenlemenin faydası olduğu söylendi. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçışını engelleyecek ya da azaltacak kilo verme, sigarayı bırakmak, yatak başının yükseltilmesi ve yemekten sonraki 2-3 saat uzanmama gibi davranış ve durum değişiklerinin hayata geçirilmesinin önemine değinildi.
Reflü hastalığı kronik bir hastalık olarak değerlendirilmelidir. Tedaviye rağmen de tekrarlama durumu olabilir.