Yargıtay'dan Emsal Karar! Depozito Ödemesini Faizi İle Geri Aldı!

Evden çıkarken depozito ödemesini geri isteyen ancak ev sahibinin itirazı ile karşı karşıya kalan kiracı hakkında emsal karar verildi. Yargıtay, milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren o kararı paylaştı. İşte detaylar…

Enflasyon başta olmak üzere pek çok farklı değişkenin de etkisi ile son dönemlerde fahiş seviyelere ulaşmış olan konut kiraları, sev sahipleri ile kiracıların aralarını açmaya başladı. Yüzde 25’lik yasal kira artış sınırının üzerinde artırım yapmak isteyen ev sahipleri bu girişimlerinde başarılı olamayınca kiracılarına baskı uygulamaya başladı. Haklarını arayan kiracılar mahkemelerin yollarını tutarken geçtiğimiz günlerde depozito ödemesini geri alamayan bir kiracı da ev sahibini mahkemeye verdi.

Evi kiralarken depozito veren ve evden çıkarken de hakkı olan depozito ödemesini ev sahibinden geri almak isteyen kiracı, ev sahibinin engeli ile karşı karşıya kaldı. Evi tahliye etmiş olmasına rağmen depozitosunu geri alamayan kiracı, soluğu mahkemede aldı. Davaya itiraz eden ev sahibi, sözleşmenin tek taraflı olarak feshedilmiş olduğunu, dairenin benzer koşullarda kiraya verilebileceği makul süre için kira sözleşmesinden doğan borçların devam edeceğini savundu. Mahkeme davayı kısmen kabul ederken Yargıtay’dan emsal bir karar geldi.

1000 EUROLUK DEPOZİTOYU GERİ İSTEDİ!

Kiracı olarak oturduğu ev için sözleşme başlangıcında 1000 euroluk depozito ödediğini belirten şahıs, evi boşaltmaya karar verince depozitoyu geri istediğini belirtti. Ev sahibinin bu talebi sıcak karşılamadığını ifade eden kiracı, evi boşaltmış olmasına rağmen depozitoyu geri alamayınca, mahkemeye başvurdu. Ev sahibi hakkında haciz işlemleri başlatılırken mahkeme de davayı kısmen kabul etti.

Karara göre 2 bin 480 TL asıl alacak yönünden takip devamına, karşı davanın kısmen kabulü ile de 6 bin TL erken tahliye tazminatının 10 Nisan 2018 tarihinden itibaren işleyecek faiz ile birlikte davacıya verilmesine işaret etti.

EMSAL KARAR VERİLDİ!

Kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan depozito anlaşmazlığı konusunda mahkeme tarafından verilen karar karşısında devreye giren Adalet Bakanlığı, euro cinsinden ödenmiş olan depozitonun yine euro cinsinden teslim edilmesi gerektiğine işaret etti. Yargıtay tarafından değerlendirilen dosyada Adalet Bakanlığı’nın itirazının oy birliği ile kabul edilmesine karar verildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri