Tiryakisiyiz, Fakat Ölüm Saçıyor! Uzmanlar Çayın Zararlarını Tek Tek Duyurdu!

Çay mutfakların vazgeçilmezi arasındadır. Pek çok faydasının yanı sıra uzmanlar tarafından oldukça tehlikeli olduğu da açıklandı. Çayın doğru olmayan tüketimi kanser faktörünü tetiklemekte! İşte detaylar...

Sudan bile daha çok tüketilen içeceklerden biri çay. Bir gün içerisinde tiryakileri tarafından sayısız sayıda çay tüketimi yapılabiliyor. Uzmanların açıklamasına göre çayın doğru şekilde ki tüketiminin birden çok yararı var. Ancak çay içilirken gözden kaçırılan bir detay kanser ihtimalini arttırabilir.

Türk kültürü için oldukça önemli bir içecek olan çayın kanser ihtimalini tetikleme durumu olabilir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından 65 derecenin üzerinde bulunan içecekler Grup 2A karsinojen (insan vücudundaki kanser yapıcı madde olabilir) olarak gruplandırılmıştır. Yapılan son çalışmalardan birine göre de bir insan çayı hem sıcak içiyor hem de sigara ve alkol tüketimi yapıyorsa yemek borusu kanderi riski 5 kat oranında artabilir.

KANSERLE BAĞLANTILI BİR İLİŞKİSİ OLABİLİR

Yapılan bir araştırmada daha önceden kanser teşhisi alan veya çay tüketimini alkol alımını ya da sigara içmeyi azaltanları dışarda tutup bir çalışma gerçekleştirdiler. Bu yapılan çalışmayla çayın yüksek bir derecedeki sıcaklıkla içilmesinin yemek borusu kanseri ihtimaline etkisini ölçmek için 30 ile 79 yaş aralığında ki 456.155 kişiyi 9.2 sene boyunca takipte tuttular. Çalışmanın sonucunda ise dikkat çeken sonuç şu oldu; çayı yüksek bir sıcaklıkta tükete tütün ve düzenli bir şekilde alkol kullanımı yapan kimselerde, böyle bir alışkanlığa sahip olmayanlara oranla 5 kat daha çok özofagus kanseri ihtimali olabilir.

Fakat, alkol ile sigara tüketmeyen ve aşırı sıcak çay tüketimi yapan kimseler ile özofagus kanseri doğrudan bir şekilde ilişkilendirilmemiştir. Elde edilen bu sonuçlar, alkol ve sigarayı oldukça çok tüketen kimselerde sıcak çay tüketiminin zararlı olabileceğini akıllar getirmekte.

ÇAYI SICAK SEVENLER DİKKAT EDİN!

Birçok insan çay içmeyi çok seviyor. Ancak aşırı sıcak tüketiminin zararlı olabileceği bir gerçek. Aşırı derecede sıcak çay yerine daha ılık bir derece bir tüketim yapılabilir. Sağlıklı olanın bu olduğu yönünde ki araştırmalara kulak vermek iyi olacaktır. Sadece çay tüketimi için değil diğer pek çok içecek içinde sıcak olarak değil ılık bir şekilde tüketiminin yapılması sağlık açısından en doğru olanı olacaktır.

  • Tüm bunların yanı sıra şu belirtiler yemek borusu kanseri ihtimalini ortaya koymaktadır:
  • İstemeden yaşanılan ciddi derecedeki kilo kaybı
  • Bulantı ve kusma yaşama
  • Yutmada güçlük, yutkunma işlemi sırasında boğaza takılma nedeniyle boğulma yaşama
  • Uzunca süren kuru öksürük
  • Sık bir şekilde yaşanılan hıçkırık
  • Meydana gelen göğüs ağrısı
  • Göğüs bölgesinde ya da karında yanma hissi, ağza gelen acı su

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri