Perkotek ürün koruma

Alışveriş yapmak çoğumuzun keyif aldığı bir şeydir, öyle ki sıklıkla mağazalarda buluruz kendimizi, hiçbir şey satın almasak bile biraz gezinmek, mağazaların ürünlerine bakmak, en son çıkan ürünleri takip etmek hoşumuza gider. Alışverişe çıktığımızda biz mağazaları gezerken mağaza sahipleri de bu kalabalığı yönetmek zorundadır. Mağazalarda biz keyfini çıkararak gezerken işin mutfağının farkında olmayız ama aslında dışarıdan göründüğü gibi değildir hiçbir şey. Mağaza yönetmek ürünlerden tutun da mağaza güvenlik sistemi de dahil olmak üzere müşterileriyle, personeliyle, tedarikçisiyle oldukça yoğun bir iştir. Burada özellikle üstünde durmak istediğimiz konu ise misafirlerini ağırlarken mağazaların mutlaka bulundurması gereken güvenlik sistemleridir.

Güvenlik sistemi deyince aklınıza sadece kişilerin güvenliği gelmesin, ürünlerin güvenliği için de mağazalar çeşitli önlemler almak durumundadır. Ürünlerin güvenliği sağlanırken güvenlik kameraları ile tüm mağazanın da güvenliği kontrol altında tutulabilir. Ürün koruma sistemi oluşturmak için ürünlere manyetik etiketler takılabilir bu etiketler mağaza personeli tarafından etiket sökücülerle çıkarılabilir, satın alınmayan bir ürünün dışarı çıkarılması böylece önlenmiş olur çünkü mağaza girişindeki güvenlik antenleri bu etiketleri algılar ve alarmla uyarı verir.

Güvenlik kameraları ise mağazanın belirli açılarına yerleştirilerek tüm mağazanın kontrolünün sağlanmasına olanak tanır. Kameraların kaydettiği görüntüler ise sonrasında tekrar izlenebilir. Mağazada anlık olarak kameraların ilettiği görüntüler mağazada iken gözlemlenebileceği gibi mağaza dışından da erişim sağlanabilir. Mağaza güvenlik sistemi ile ürünlerin, personelin ve müşterilerin güvenliği tümüyle sağlanabilir.

Mağazalarda Alınması Gerek Güvenlik Önlemleri

Günümüzde alış-veriş merkezlerinin sayısı günden güne artmaktadır. Bu sebeple alış-veriş merkezi içinde ki mağazalara her gün binlerce insan girip çıkmaktadır. Peki bu kadar kalabalık alanlarda yeteri kadar mağaza güvenlik önlemleri alınıyor mu? Ya da başka mağaza güvenlik bir deyişle mağaza güvenliği nasıl sağlanıyor. Mağaza güvenlik aslında iki kısımda incelenir. İlki ürün güvenliğidir. Mağaza içerisinde bulunan ürünlerin çalınmaması temel prensibiyle çalışmaktadır. Bu nedenle genellikle mağazada bulunan ürünler üzerinde barkodlar bulunmaktadır. Bu barkodlar sayesinde çalınan her hangi bir ürün olduğu zaman alarmlar ötmektedir. Bu mağaza güvenlik sistemi alarmlar barkodu kasa tarafından okutulmamış ürünlerin kapıdan çıkması anında kapıda ki alarm sistemin devreye girmesi ile mümkündür. Genellikle mağaza kapılarında Radyo frekans ya da Akusto manyetik alarm antenleri bulunmaktadır. Eğer hangi anten türüne sahip iseniz o manyetik türe göre etiketler kullanılmak zorundadır. Barkodun yanı sıra bir de Dr etiket alarmları kullanılmaktadır. Boyutunun küçük olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir. Ayrıca barkod sistemine göre daha geniş bir kullanım alanı vardır. Genellikle kozmetik sektöründe tercih edilir.

Mağaza güvenlik için gereken 2. Güvenlik önlemi ise; mağaza güvenlik kamera sistemidir. Bu barkoda göre alarm sökücü tek bir ürünü değil daha çok bütün mağazanın güvenliğinden sorumludur. Mağazaların genellikle iç mekanlarına yerleştirilen kameralar ile güvenliği mağaza güvenlik sistemleri sağlamayı prensip haline getirmiştir. Mağazanın çeşitli bölgelerine yerleştirilen kameralar 7/24 kayıt yapmaktadır. Bu kayıtlar hard diskler içine kaydedilmektedir. İstenilen zamanda istenilen günün kayıtları izlenebilmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra her alış veriş merkezinde yangın alarmları bulunmak zorundadır. Bu alarmlar mağazada bulunan insanların can güvenliği için mecburidir.

Peki bir alış veriş merkezi mağaza güvenlik kapsamında ne kadarlık bir bütçe ayırmalıdır. Bu sistemler genellikle 1000 Türk Lirası ile 10000 Türk Lirası arasında değişmektedir. Fakat perkotek burada para önemli değildir. Çünkü yaşanan her hırsızlık olayında alış veriş merkezi sürekli zarar edecektir. Ne yazık ki günümüzde her gün birçok hırsızlık olayları yaşanmaktadır. Bunun farkında olan mağaza sahipleri gelir ve gider hesaplarında artık hırsızlığa giden malları da eklemektedirler. Fakat yanıldıkları konu ise; sağlam mağaza güvenlik önlemleri ile bu hırsızlıkların önüne geçebilmek mümkündür. Böylece kaybedilen para kaybı azaltılacaktır.

Tur Kontrol Sistemi Nedir

Herhangi bir yerin güvenliğini sağlamak için birçok sistem kullanılabilir. Kullanılacak bu sistemi de yönetenler tabii ki insanlardır. Güvenliği sağlayan bu insanlarında işlerini yapıp yapmadıkları nerede olduklarını öğrenmek içinde sistemler vardır. Bekçi tur sistemi; güvenliği sağlayacak kişilerin ne zaman nerede olduğunun öğrenilmesini sağlayan sistemlerdir. Bu sistemle güvenlik görevlilerinin her adımı takip edilmektedir. Güvenliği sağlanan yerde herhangi bir sorun yaşandığında güvenlik görevlisi nerede olay yerine ne zaman ulaştığı bu sistem sayesinde kontrol edilir. Tur kontrol sisteminde güvenlik görevlisinin yanında taşıdığı cihaza kimlik kartını okutmasıyla cihaz kayda başlar. Daha sonra güvenliğini sağlayacağı bölgeleri gezer bu bölgelerde kontrol noktaları vardır. Bu kontrol noktalarını cihazı okutarak ne zaman oradan geçtiğini saat ve dakika olarak kayıt altına alır.

Tur kontrol sistemi okuyucu kalem, devriye kimlik kartları ve sabit noktalardan oluşur. Tur kontrol sistemi cihazının tipine göre devriye kimlik kartları ve sabit noktaların yapısı değişir. Tur kontrol sisteminde kullanılan kalemler RFID okuyuculu ya da tam okuyuculu olabilir. RFID okuyuculu cihaz en güvenilir olanıdır ve herhangi bir noktayla temas etmediği için bozulma ihtimali azdır.

Tur kontrol sistemi sayesinde güvenliği sağlanan yerin güvenlik görevlilerinin ne zaman nerde olduğu kolayca öğrenilebilecek. Herhangi bir yangın, hırsızlık anında olaya ne zaman müdahale edip gerekli tedbiri alıp almadıkları kolayca öğrenilebilecektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri