Bayiler, Araç Yok Çekiyor; Galeriler 100 Bin TL Fark Koyuyor! Sıfır Araç Almak İsteyen Vatandaşlar Yetkililere Seslendi!

Otomobil sektörünün yaşadığı tedarik sorunu son zamanlarda stokçuluk olarak farklı bir boyuta taşındı. Aracın olmadığını söyleyen bayilere vatandaşlardan tepki varken; bayi ile galeri arasındaki fiyat farkı da ortaya çıktı. İşte detaylar...

Pandemiden bu yana bir tedarik sıkıntısı olduğu bilinen otomobil sektöründe Türkiye için durum biraz daha değişik bir hal almaya başladı. Kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği araçlardan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah dilimi düzenlemesinden sonra otomobil bayileri, aracın olmadığını söylemeye başladı. Vatandaşlar, ‘stok’ imasında bulunurken; sektörün tek derdi de bu olmadı.

Sıfır araç almak isteyen vatandaşların sıfır araç bulamamaya başladığı şu günlerde tek sorun bayilerin araç olmamasını söylemesi olmadı. Galerilerde tüm araçların sıfırı varken, aracın üzerine konulan fark da sıfır otomobil almayı imkansız hale getirmeye başladı. Hal böyle olunca vatandaşlar konuyla ilgili yetkililere seslenmekle birlikte adeta isyan etti.

BAYİLER ‘ARAÇ YOK’ DEMEYE BAŞLADI

ÖTV matrah dilimi güncellenmesinden bu yana otomobil almak isteyen vatandaşların sıklıkla duyduğu ‘araç yok’ cümlesinin doğruluğunu araştıran Milliyet muhabirleri, araç almak istiyormuşçasına vatandaşları aradı. Bu kapsamda bayilerden birinin, “Bütün araçlarımız satıldı. Marttan önce de gelmez. Almak istiyorsanız şubat başında sipariş vereceksiniz” dediğinin belirtildiği haberlerde, bir başka bayinin ise birçok aracı sergiliyor olmasına rağmen araç satışı için şubat ayına işaret ettiği detayı yer aldı.

Bayilerin pek çoğu sıfır araç bulunmadığını ve ne zaman geleceği sorulduğunda ise şubat ayına işaret ettiği otomobil sektöründe galerilerin ise Fiat Egea Cross, Hyundai i20, Volkswagen Tiguan, Volkswagen Passat gibi tüm araç modellerinin sıfırlarının var olduğu öğrenildi. Ancak bayi ile galeri arasındaki ortalama 100 bin TL’lik fark, vatandaşların otomobil alma hayallerini yeniden rafa kaldırttı.

VATANDAŞLAR DURUMA TEPKİLİ

Öte yandan bu duruma vatandaşların da tepkili olduğu öğrenildi. Konuya ilişkin vatandaşların tepkisini ölçen Milliyet, bir vatandaşın isyanını; “İzmir’de bir otomobil bayisine araç almak için gittiğimizde, ‘Araç yok’ dediler fakat havalimanı otoparkında aralarında Honda araçların da bulunduğu yüzlerce plakasız sıfır araç park edilmiş bir şekilde duruyor. Biri bu stokçulara dur demeli. Ülkede sıfır araç bulamıyoruz, gerçekten mükemmel, müthiş... Hiçbir şekilde sıfır araç bulamıyoruz. Bulsak bile resmi olan ÖTV fiyatına vermeyip kar etmek için fiyatı kendileri belirliyorlar” şeklinde dile getirdiğini bildirdi. Başka bir vatandaş ise, bayilerin ‘araç yok’ demesi karşısında düşüncelerini dile getirmek için şu ifadeleri kullandı:

“Otomobil şirketleri araç fiyat listesi yayınlıyor ama bayilerde araç yok. İkinci el araçların fiyatı da bayilerin verdiği sıfır araç fiyatından daha yüksek. Araba bulamıyoruz arkadaş bu nasıl bir saçmalık! Kim alıyor bu arabaları? Biz niye bayide sıfır araç bulamıyoruz? En büyük stokçuluk şu an bu sektörde. Bayilerde araba yok tüm galerilerde sıfır araba var. Lüks bir markanın hiçbir bayisinden araç bulamıyoruz. Lakin aynı galeride 5 veya üzerinde aynı araçtan var. Minimum 300 bin lira daha yüksek bir fiyata.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri