Emekli olacaklar ve emekli olup da maaşına zam alanları ilgilendiriyor! SGK, maaş hesaplama robotunu duyurdu! Sadece iki dakikada maaşınızı hesaplayabilirsiniz…

Emekli maaşının zamlı halini ya da emekli olunca alacağı maaşı merak eden vatandaşlar için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) son dakika açıklaması geldi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) emekli olan eski adıyla SSK yeni adıyla 4A, eski adıyla BAĞ-KUR yeni adıyla ve eski adıyla Emekli Sandığı yeni adıyla 4C hizmet dökümü mensupları, 2023 yılına yüzde 30 maaş zammı ile girdi. Maaş zammından sonra ne kadar maaş alacaklarını merak etmeye başlayan emeklilerin imdadına yetişen ise emekli maaşlarını hesaplamaya izin veren bir uygulama oluşturan SGK oldu.

Halihazırda emekli olanlar gibi önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda yapılacak olan oylama ile yasalaşması beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanarak emekli olacaklar da ne kadar maaş alacağını merak etmeye başladı. Bu kapsamdaki maaş hesaplamalarına da izin veren SGK, ‘maaş hesaplama robotu’na ilişkin yeni bir açıklama gerçekleştirdi.

SİTE HATA VERİYORDU

Bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile alacakları zammı öğrenen emekliler ile EYT düzenlemesinden yararlanacak olan emekliler maaşlarını merak etmeye başladı. Ancak, SGK’nın sunduğu maaş hesaplama robotu, bir süredir hata veriyordu. Bunun sebebi ortaya çıktı.

Maaş hesaplama robotunun kapalı olması veya hata vermesi sorunları ile karşılaşan vatandaşlar için SGK’dan bir açıklama geldi. Bu kapsamda maaş artışlarına işaret eden bir açıklamada bulunan SGK, açıklamasında; “2023 yılı Ocak dönemi aylık artışı verileri sisteme yükleninceye kadar uygulama geçici olarak kapatılmıştır” ifadelerini kullandı.

ROBOT YENİDEN DEVREDE

Emekli maaş zamları ve güncel kat sayıları hesaplayarak, robotu yeniden devreye sokan SGK’dan açıklama geldi. Böylece SGK’nın resmi web sitesinde yer alan robottan T.C. kimlik numarası, sicil numarası, baba adı, nüfusa kayıtlı olunan il ve doğum tarihi gibi bilgileri girerek yararlanabilecek olan emekliler ile emekli adayları için hesaplamalar sadece birkaç dakikada mümkün olmaya başladı.

Prim günü sayısı 3600’den az olan vatandaşların emekli aylık bilgisinin görünmeyeceğini hatırlatan SGK hem 4A hem 4B hem de 4C emeklileri ile emekli adaylarının sistemdeki hesap robotu sayesinde güncel emekli maaşlarını hesaplayabileceğinin altını çizdi. Öte yandan SGK, bu bilginin yaklaşık bir hesap içereceğini de duyurdu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri