Miyop, Astigmat ve Hipermetrop Tedavisi İçin Lazer Operasyonu Çözüm Olabilir.

Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi görme sorunu olan birçok kişinin aklında lazer tedavisi yaptırma isteği var. Ancak kişilerin aklında lazer tedavileriyle ilgili çok fazla soru işareti olduğu için hep “DUR BİRAZ DAHA DÜŞÜNEYİM” diyenlerin sayısı epey fazla… Peki, gerçekten lazer tedavisi için bu kadar tedirgin olmaya/ düşünmeye gerek var mı? Yıllardır güvenle uygulanan ve milyonlarca insanın gözlük kullanmadan hayatına devam ettiği bir tedavi için zaman kaybetmeye gerek yok. Ancak yine de hala soru işareti olan kişiler için kırma kusurları ve tedavisini sizler için derledik.

Günümüzde milyonlarca kişiyi miyop, hipermetrop ve astigmat kırma kusuruna sahip. Görmeyi kısıtlayan ve günlük hayatı birçok noktada zorlaştıran kırma kusurları elbette tedavi edilebiliyor. Uzak bir tabelayı okuyamamak, restoranda menüyü tam seçememek ya da araç kullanırken ışıkların birbirine karışması… Tüm bunlar gerçekten insan hayatını kısıtlayan ve birçok noktada işleri zorlaştıran durumlar. Şimdi gelin kırma kusurlarının genel tanımlarına birlikte bir göz atalım.

Miyop nedir?

Miyop genel itibariyle uzağı görememe sorunudur. Yani gözümüzün içinde bulunan merceğin uzaktaki nesnelere net bir şekilde odaklanamamasından kaynaklanır. Miyop genellikle okul çağında başlar ve ilerleyen yaş ile birlikte derecesi yükselir. Miyop yakını görememe problemi olan hipermetrop ile karıştırılabiliyor ancak miyop olan kişi yakını net görebilir veya hipermetrop olan kişi uzağı net görebilir ikisi birbirinden ayrı kırma kusurlarıdır.

Miyop seviyeleri

Miyop sorununu hafif orta ve yüksek olarak üçe ayırabiliriz.

Hafif miyop 0 – 1,5

Orta miyop 1,5 – 6,0

Yüksek miyop 6,0 ve üzeri şeklinde belirtilebilir.

Miyop kendiliğinden düzelir mi?

Miyop ve diğer kırma kusurları kendiliğinden, gözlük ya da lens kullanımı ile düzelmez. Gözlük ve lens kullanımı dereceleri düşürmez ve tedavi etmez. Tam bir tedavi uygunluğu bulunan kişiler için lazer ve mercek operasyonları ile sağlanabilir.

Astigmat nedir?

Kornea tabakasında yaşanan düzensizlikler sonucu gözümüze gelen ışığın retina bölgesine düzgün şekilde iletilememesi sonucu astigmat oluşur. Astigmatı olan kişiler hem yakındaki nesneleri görmede hem de uzaktaki nesneleri görmede zorluk yaşayabilirler.

Astigmatlı bir kişi nasıl görür?

Astigmat uzak ve yakındaki nesneleri uzamış, dağılmış şekilde gözükmesine ve bu nedenle bulanık görmeye neden olur.

Astigmat dereceleri

Diğer kırma kusurlarında olduğu gibi astigmatı olan kişilerde 1,75 derece üstünde gözlük ihtiyacı hissedecektir. Kullanılacak gözlük camları astigmat için özel üretilir ve kavisli bir forma sahiptir. Bu camlar sayesinde nesneler daha net şekilde görülecektir.

Hipermetrop Nedir?

Hipermetrop, gözün ön-arka çapının normalden kısa olmasından kaynaklanan, yakını görmeme durumudur. Miyop ve astigmatta olduğu gibi kornea bölgesinde olan düzensizlikler sonucu retina bölgesinde ışığın düzgün iletilememesinden kaynaklanır.

Kırma Kusurlarında Lazer Tedavisi

“PRK, INTRALASIK, ILASIK, LASEK ve SMILE olmak üzere kişiye uygun belirlenen lazer tedavi çeşitleri vardır. Bu tedaviler de kendi içinde gözün yapısına göre farklılık gösterir. Belli göz yapılarında ve hatta farklı meslek gruplarındaki hastalarda daha yüksek başarı ile tedavi sağlayan farklı lazer teknolojileri mevcuttur. Her göz hastanesinde farklı teknikler ve teknolojiler kullanılıyor olabilir. Bu nedenle lazer tedavisi olmaya karar verdiğinizde, gideceğiniz göz hastanesi ve göz doktorunu önceden detaylı olarak araştırmalısınız. Astigmatta bir yöntem, yüksek miyopta başka bir yöntem, hipermetropta da bambaşka bir lazer yöntemi daha avantajlı olabilir. Göz dereceleri aynı olan boks, futbol gibi göze ve başa darbe alma riski yüksek spor dallarıyla aktif uğraşan bir kişi ile gece araç kullanan bir sürücünün görme ihtiyacı ve durumu bir değildir. Tıpkı parmak izi gibi gözün yapısı ve görme gücü kişiye göre farklılıklar gösterir. Göz doktorunun yapacağı lazere uygunluk testinin ardından kullanılacak olan lazer yönteminin seçiminde hastanın kornea tabakasının inceliğinden, kırma kusurunun derecesine hatta hastanın mesleki risklerine kadar birçok değişken incelenir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri