Gaziantep'te vatandaşları sevindirecek haber... Elektrik Faturasında Yeni Karar Mutlu Etti! Geri Ödeme Miktarı Tam 11 Milyar TL! Vatandaşın Faturasına Yansıyacak Mı?

EPDK, enerji piyasalarında yaşanan sorunlar nedeni ile tüketicileri yüksek maliyet artışlarından koruyabilmek için yeni tedbirleri devreye aldı. Bu tedbirler doğrultusunda 40 şirketin gerçek dışı beyanlar hazırladığı ortaya çıkartıldı. İşte detaylar...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun yeni tedbir programı kapsamında azami uzlaştırma fiyat mekanizması da yer alıyor. EPDK, Nisan ayında bu sistemi devreye almış ve dünya genelinde yaşanan küresel gelişmelerin neticesinde doğal gaz ve kömür gibi ithal enerji ham maddelerindeki maliyet artışının arz güvenliğini sekteye uğratmamasının hedeflendiğini kamuoyu ile paylaşmıştı. Bu mekanizma, Ekim 2022 ayında 6 ay daha uzatıldı.

Gerçek Dışı Beyanlar ile Elde Edilen Tutarlar Geri Ödenecek

EPDK’nın gerçekleştirdiği araştırmalar neticesinde tespit edilen 40 şirket, gerçek olmayan beyanları kullanarak haksız kazanç elde etmiştir. Elde edilen bu kazançlar toplam 11 milyar lirayı buluyor. Tespit edilen bu tutar, tüketicilerin faturalarında doğrudan yansıtılarak, haksız kazanç elde eden 40 şirketin kasasından geri alınacak.

Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu Radarlarını Açtı

Kaynak bazlı destekleme mekanizması ile ilgili ve piyasa şartlarına uygun olarak yapılmış olan ikili anlaşmalar AUF sürecinde muaf tutuldu. Bunun nedeni ise, tüketiciye karşı yükümlülükler içeren bu anlaşmaların, sabit fiyatlı olarak imzalanmış olması ve olağanüstü maliyet artışlarına karşı da tüketicileri koruyan niteliklere sahip olması gösterilmiştir. Bu kapsamda üreticilerin, sabit fiyatlı ve son tüketiciye ulaşan bu anlaşmalarını piyasa işletmecisi olan EPİAŞ’a sunmaları kendilerine bildirilmiş ve ikili anlaşmalar güvence altına alınmıştır. EPDK’nın, tüm anlaşmaların fiyat ve miktarlarının gerçekleşme değerlerini incelediği ve bu incelemeler neticesinde de fiyat hareketliliklerini tespit ettiği açıklandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri