Otomotiv sektörünün sorunları bitmek bilmezken; bu sorunların getirdiği pek çok problem, sektörün vergi açığı oluşturmasına neden oldu. Bu açığın önüne geçmek için harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründeki ithalatçılar ve bayisi konumundaki mükellefleri ilgilendiren yeni bir karara imza attı. Bu kesimde yer alanlar için teminat zorunluluğu getiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili genelgeyi Resmi Gazete aracılığıyla sektöre bildirdi.
2023 yılına ilişkin vergi çalışmalarını sürdüren Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni kararlarını içeren ‘Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Kararda yer alan ve otomotiv sektöründeki ithalatçılar ve bayisi konumundaki mükellefleri ilgilendiren teminat zorunluluğu ise dikkat çeken bir detay oldu. Söz konusu teminatın 66 milyon TL olduğu öğrenildi.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNE TEMİNAT ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” Resmi Gazete aracılığıyla duyuruldu. Tebliğde yer alan ifadelere göre motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden teminat alma yetkisinin usul ve esasları 2023 yılı için netleşti. Belirli bir taşıt markasının distribütörü niteliğinde bulunmayan münferit ithalatçı mükellefler ve bunların bayilerinin teminat vermesine karar veren Hazine ve Maliye Bakanlığı, söz konusu mükelleflerin teminat bedelini 66 milyon TL olarak belirledi.
Bu mükelleflerin ithalatta özel tüketim vergisi (ÖTV) ödemeksizin işlem yapabilmeleri için sahip olması gereken belgeyi alabilmeleri hususunda da birtakım değişiklilere giden Hazine ve Maliye Bakanlığı, asgari 5 milyon lirası ödenmiş sermayeye sahip olmak ile en az üç takvim yılı boyunca motorlu araç ticaretiyle iştigal etmiş olmayı şart haline getirdi. Bu mükelleflerin asgari beş işçi veya personel çalıştırmalarını şart koşan Hazine ve Maliye Bakanlığı, belge talep tarihi itibarıyla vergi borcu bulunmaması kriterini de düzenleme kapsamına aldı.
DİSTRİBÜTÖRLER DÜZENLEME DIŞINDA TUTULDU
Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirli şart ve 66 milyon TL teminata bağladığı otomotiv sektörü ithalatı düzenlemesinde birtakım istisnai durumlar belirlendi. Bu durumları da aynı tebliğ ile duyuran Hazine ve Maliye Bakanlığı, distribütörleri düzenleme kapsamı dışında bıraktı.
Söz konusu istisna durum; “Motorlu taşıt imalatçılarıyla yaptıkları yazılı sözleşmeler kapsamında ilgili taşıt markasına ait motorlu araçların Türkiye'de dağıtımı ve satışı konusunda yetkilendirilmiş olan distribütörler veya bunların distribütörlük kapsamında bulunan bayileri için ise teminat yükümlülüğü bulunmuyor” ibareleri ile şubat ayının ilk gününden itibaren geçerli olmak kaydıyla yürürlüğe girdi.