Alzheimer hastası olan kişilerde ilk belirtiler gündelik yaşantıda meydana gelen hafıza bozuklukları ile görülür. Diğer vücut fonksiyonları ise hastalığın ilerleyen süreçlerinde görülmeye başlar. Alzheimer’ın neden olduğu hafıza sorunları nedeniyle birey, tanıdığı insanları artık hatırlamamaya, kullanmayı bildiği cihaz veya aletleri artık kullanamaya başlar. Ancak bu hastalığın önüne geçebilmek için yeni bir araştırma öne sürüldü. İşte detaylar…
GÜNDE YALNIZCA 6 DAKİKANIZI AYIRIN
Yapılan yeni araştırmalar, her gün yapılacak 6 dakikalık egzersizlerin Alzheimer hastalığını geciktirmede önemli bir rol oynayacağını söylüyor. Yeni Zelanda’da bulunan Otago Üniversite’sindeki bilim insanları tarafından yürütülen çalışmada, kısa süreli fakat yoğun egzersizin beynin ömrünü uzatabileceği ve hücre yok oluşlarının önüne geçebileceğini açıklandı.
Daily Mail tarafından yapılan habere göre; üniversitenin ekibi bu araştırma için 12 katılımcı seçti ve beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) ismi verilen belirli bir proteinin üretimini en iyi nasıl arttıracağını yolunu bulmaya çalıştı. Bu BDNF proteininin beyin oluşumu, hafıza ve öğrenme konularında gerekli bir protein olduğu bilinmekte. BDNF, beyin tarafından yeni bağlantı ve yol oluşturma yeteneklerine yardımcı oluyor.
KUVVETLİ EGZERSİZ BDNF’Yİ ARTTIRMANIN EN İYİ YOLU
12 katılımcı, bu proteini arttırmak için 4 farklı yola başvurdu. Bazıları 20 saat oruç tuttu, bazıları 90 dakika boyunca düşük hızda bisiklet sürdü, bazıları ise 40 saniye bisiklet sürdü ve 20 saniye mola verdi. Diğer kişiler ise oruç ve egzersizden oluşmakta olan 6 dakikalık yoğun bir egzersiz çalışması yaptı.
Araştırmanın sonucuna göre, kısa fakat kuvvetli yapılan egzersizlerin BDNF proteinini arttırmanın en iyi yolu olduğu ortaya çıktı. Bu egzersizi uygulayan katılımcılarda, oruç tutan ya da uzun süreli egzersiz yapan kişilere kıyasla BDNF’nin oranı 5 kat arttı.