Gaziantep'te kirada Oturanların Vay Haline! Ev Sahipleri Kimsenin Gözünün Yaşına Bakmayacak! Son Tarih Temmuz Ayında!

Fahiş kira artışları nedeni ile ev sahipleri sözleşmeyi yenilerken bir süredir yalnızca %25 oranında zam yapabiliyordu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bu %25’lik kira artış sınırının sona ereceğini açıkladı. Bakan Nebati süreç sona erdikten sonra kiracılar ile ev sahiplerinin aralarında anlaşacağını söyledi. İşte detaylar...

Başta coronavirüs pandemisi ve enflasyon rakamları nedenleriyle kira fiyatlarında birden çok yüksek miktarda zamlar olmuştu. Ev sahiplerinin istediği bu yüksek fiyatlı kiralar sebebiyle hükümet yeni bir düzenleme yayınlamıştı. Yapılan düzenleme sayesinde kira artışlarına %25 oranında zam sınırı getirildi. Bu sınır sayesinde kiracılar biraz olsun nefes almıştı. Fakat artık bu dönemin de sonuna geliniyor.

TEMMUZ AYINDA SINIR KALKIYOR

Kiracılar artış zam sınırı süresinin uzamasını bekliyordu fakat durum istedikleri gibi gitmedi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katılmış olduğu programda konuyla alakalı bazı sorulara yanıt verdi.

"Olağanüstü dönemlerdeki şartlarla ilgili aldığınız kararları olağan dönemlerde yapmayacaksınız. Geçen yıl kiracılarımızı rahatlatmak için konutlarda yüzde 25'lik sınır getirmiştik, Temmuz ayında bitiyor. Ondan sonra serbest piyasa çerçevesinde kendi aralarında anlaşacaklar. Bu geçici bir süreçti, 1 yıllıktı. Burada konut fiyatlarındaki yükseklikten şikayetçi bulunan vatandaşların kira veriyormuş gibi ev sahibi olmasını sağlıyoruz.”

Buna ek olarak bankaların konut kullanımında ortaya koymuş olduğu sert duruşu bu kampanyalar dışında konut edinimi sağlayacak imkanları gevşeteceklerini söyleyen Nebati, “Önümüzdeki süreçte konut sahipliği daha da kolaylaşmış olacak." Dedi.

KİRA ARTIŞ ORANISINIRLAMASI NE ZAMAN KALKACAK?

Kira artışlarında %25 zam sınırı uygulaması 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle sona erecek. Kiracılar enflasyon rakamları ve artan fiyatlar nedeniyle bu %25’lik zam sınırı uygulamasının bir sene daha uzatılacağını düşünüyorlardı. Ancak durum bekledikleri gibi olmadı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin katılmış olduğu programda yaptığı açıklama ile %25’lik zam sınırı uygulamasının Temmuz ayında sonuna gelineceği kesinleşmiş oldu.

11 Haziran 2022 tarihinde başlamış olan bu zam sınırı uygulaması 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek. Bu süreler arasında yenilenen sözleşmelerde ise kiracı %25’in üzerinde zam yapamıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri