Mala Zarar Verme Suçu Nedir?

Mala zarar verme suçu, bir başkasına ait olan malvarlığına karşı zarar verme amacıyla gerçekleştirilen hukuka aykırı eylemlerin cezalandırılması için Türk Ceza Kanunu’nun 151 ve 152. Maddelerinde hüküm altına alınmıştır. Mala zarar verme; bir başkasının malını tamamen ya da kısmen tahrip etmek, bozmak, yıkmak, kirletmek yahut kullanılamaz hale getirmek olarak ifade edilir. Malvarlığına karşı suçlar başlığı altında incelenen mala zarar verme suçu, cezası itibariyle oldukça önemli bir suç olup ciddiyetle takip edilmesi gerekir. Bu itibarla İstanbul ceza avukatından hukuki destek almak, kişi adına lehte sonuç doğuracaktır.

Mala Zarar Verme Suçunda Şikâyet ve Zamanaşımı Süresi Nedir?

Mala zarar verme suçunun TCK md.151’de hüküm altına alınan basit şekli, takibi şikâyete bağlı suçlardandır. Mala zarar verme suçunun mağduru, fiili ve faili öğrenmesini takip eden 6 ay içinde şikâyet hakkını kullanmalıdır. Aksi takdirde şikâyet hakkını kaybedecektir. Bu suçun nitelikli hallerinde ise fail daha büyük bir hukuki menfaati ihlal eder. Bu itibarla fail için öngörülen ceza miktarı, suçun basit şekline kıyasla daha ağırdır. Suçu nitelikli halinde şikâyet süresi mevcut değildir zira nitelikli hali, mağdurun şikâyeti üzerine değil re’sen soruşturulur. Mala zarar verme suçunun basit şeklinde fail ile mağdurun uzlaşma yoluna gitmesi gerekir. Ancak suçun nitelikli halinde uzlaşma prosedürünün uygulanması mümkün değildir.

Mala Zarar Verme Suçunun Unsur ve Şartları

Kanun koyucu, TCK’da hüküm altına aldığı mala zarar verme suçu ile kişilerin mülkiyet hakkını koruma altına almıştır. Bu suçun konusu taşınır bir mal olabileceği gibi taşınmaz mal da olabilir. Suçun oluşabilmesi için failin bir başkasının malına zarar verirken özel bir kast ile ile hareket edip etmemesi belirleyici değil, genel kast ile hareket ediyor olması yeterlidir.

Mala zarar verme eyleminin kaç farklı biçimde icra edilebileceği TCK md.151’de tahdidi düzenlenmiştir. Sınırlı sayıda ifade edilen bu eylemlerden herhangi birisinin icra edilmesiyle suç işlenir. Dolayısıyla seçimlik hareketlerle işlenir.

Mala Zarar Verme Suçu Nasıl İşlenir?

Türk Ceza Kanunu’na göre mala zarar verme suçu 6 farklı şekilde işlenebilir. Bunlar;

Malı bozmak ya da kullanılamaz halet getirmek suretiyle,

Malı yıkmak suretiyle,

Tahrip etmek suretiyle,

Yok etme suretiyle,

Kirletmek suretiyle.

Mala zarar verme suçu nedeniyle gerçekleştirilen ceza yargılamasında tarafların hukuki yardım alması, adilane bir yargılamanın tezahür etmesi ve hak kaybı yaşanmaması adına önemlidir. İstanbul ceza avukatından alınacak hukuki destek sayesinde, hürriyeti kısıtlayan oldukça ciddi ağır ceza yaptırımının düzenlendiği mala zarar verme suçunda sürecin sıkı bir şekilde takip edilmesi ve arzu edilen müspet neticenin elde edilmesi kuvvetle muhtemeldir.

Daha fazla bilgi için https://www.ozdehukuk.com/ceza-ve-agir-ceza-avukati/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri