Ellerin terlemesi kişiye bağlı olarak psikolojik veya fizyolojik olabilmektedir. Aşırı stres veya endişe gibi durumlarda eller psikolojiye bağlı olarak ter üretebilir. Ancak bu el terlemesine fizyolojik nedenler de sebep olabilmektedir. Ancak iki durumda da el terlemesi kişinin kendisini ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir.
EL TERLEMESİ NEDİR?
Vücudun ısı dengesi için terleme olması gerekmektedir. Vücut fazla ısıyı bu şekilde vücuttan atabilmektedir. Fakat bu durum çok fazla oluyorsa bir sıkıntı var demektir. En yoğun olan ter bezleri ise avuç içlerinde bulunur. Bu nedenle vücudun stres, endişe, kaygı durumlarında öncelikle ellerde terleme olur.
Aşırı el terlemesi ise genellikle avuç içlerinde meydana gelmektedir. Aşırı terleme sadece ellerde de olabilir ancak eller dışında ayaklarda, koltuk altında veya yüz bölgesinde de oluşabilir. Eğer kişinin aşırı terleme durumu kişinin sosyal hayatını, öğrenimini, işini, günlük faaliyetlerini etkiliyor ise bu durum hastalık kaynaklı olabilir. Bu hastalığa ise palmar hiperhidroz denir.
El terlemesi bir hastalık olsa bile kişinin hayati bir tehlikesi yoktur. Fakat bu el terlemesi kişinin gün içinde yapacağı birçok işi etkilemektedir.
AŞIRI EL TERLEMESİ NEDEN OLUR?
Aşırı el terlemesinin birden fazla sebebi olabilmektedir. Bu terleme nedenleri hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Aşırı el terlemesinin sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
- Anlık duygu değişimleri
- Uyuşturucu, alkol tüketimi
- Kalp yetmezliği
- Enfeksiyon hastalıkları
- Hamilelik
- Psikolojik sorunlar
- Menopoz
- Aşırı çalışan tiroit bezi
- Cıva zehirlenmesi
- Şeker hastalığı
- Tümör
- Hareket etmek
- Sıcaklık
EL TERLEMESİ NASIL GEÇİRİLİR?
Eğer el terlemesi fazla olmuyor ve normal bir terleme ise geçirmek için bazı yöntemler vardır;
- Düzenli bir şekilde elleri yıkamak ter bezlerinin yatışmasına yardımcı olur.
- Bebek pudrası kullanmak.
- Ada çayı içmek içeriği nedeniyle ter bezlerini pasif duruma getirebilir.
- Avuç içi terlemesinde sprey ya da jel ürünler kullanılabilir.