Kanser hastalığına çare olmak için farklı ilaçlar üzerinde çalışmalar yapmakta olan Karadeniz Teknik Üniversitesi bilim insanları 2 ayrı bileşik ortaya çıkardı. Yapılan testlere göre bu bileşikler hem kanserli hücrenin yayılmasını durduruyor hem de sağlıklı olan hücrelere de zarar vermiyor.
KÖTÜ HÜCRELERİ YOK EDİYOR
Bilim insanları, antikanser özelliğe sahip olan ve silisyum metali içeren ‘ftalosiyanin’ türevindeki molekülleri sentezledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Zekeriya Bıyıkoğlu ile doktora öğrencisi olan Hüseyin Baş, Eczacılık Bölümü'nden Doç. Dr. Burak Barut ve Doç. Dr. Arzu Özel ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Turgut Keleş'in araştırmasına göre; akciğer, cilt, karaciğer ve meme kanserlerinde kötü huylu hücreleri yok ettiği bilinen 2 yeni bileşik bulundu.
Yapılan deneylerle birlikte, bu bileşiklerin kanserlerde kötü hücrelerin yayılmasını durdurarak aynı zamanda sağlıklı hücrelere zarar vermediği de açıklandı. Uzmanlar, henüz kanser ilaçlarında kullanılamayan bu yeni 2 bileşik için Türk Panet ve Marka Kurumu’na başvuruda bulundu. Uluslararası dergide konu hakkında makaleleri yayımlanmış olan uzmanlar, yeni bileşikler için patent alma hakkı da kazandı.
BİLEŞİKLER SUDA ÇÖZÜNÜYOR
Bu yeni bileşikler suda kolaylıkla çözünebiliyor ve parçacıkları çözeltide herhangi bir kümeleşme göstermiyor. Prof. Dr. Zekeriya Bıyıkoğlu, "Projemizde bazı moleküller üzerinde çalıştık ve 5 farklı kanser türü olarak akciğer, karaciğer, meme, cilt ve prostat kanseri hücrelerinde yaptığımız deneylerde prostat dışındaki 4 kanser hücresinde, klinikte kemoterapi ilacı olarak kullanılan ilaçtan çok daha iyi şekilde kanser hücresini öldürdüğünü tespit ettik. Kanserli hücrelere bizim molekülle işlem yaptığımız zaman, hücreyi öldürme oranı; klinikte kullanılan kanser ilacına göre çok daha etkin olduğunu gördük.” şeklinde konuştu. Bu ortaya çıkan bileşiklerin ilaç olabileceğini söyleyen Bıyıkoğlu, bileşiklerin en önemli özelliğinin suda çözünebilir olması olduğunu söyledi.