Yayınlanan bu kitapçıkta, meteor yağmurları, ay tutulması gibi birçok olay hakkında bilgilere yer veriliyor. Bu bilgilere göre 2023 yılında Türkiye’den gözükebilecek 2 ay tutulması yaşanacak. Ay tutulmasının dışında ise 8 meteor yağmuru olayını da gözlemleyebilecek.
MAYIS AYINDA İLK AY TUTULMASI GERÇEKLEŞECEK
Kitapçığa göre, yaşanacak olan bu ay tutulmalarından birincisi 5 Mayıs 2023 tarihinde, Türkiye saatine göre 18.15 ila 22.30 arasında görülecek. Yarı gövdeli bu ay tutulmasında, ay yüzeyi hafifçe kararacak, yani ayın %95’lik kısmı dünyanın gölgesinin içinde kalmış olacak. Tutulmanın ortası olarak ise 20.24 saati işaret ediliyor.
İkinci olarak, parçalı ay tutulması ise 28 Ekim 2023 tarihinde görülecek. Bu parçalı ay tutulması ise Türkiye saatine göre 21.00’da başlayacak ve 01.26’da son bulacak. Bu tutulma yaşanırken ayın yalnızca %12’lik kısmı dünyanın gölgesi içinde kalacak bu nedenle bu bölgedeki kızarıklığın fark edilmesi zorlaşacak. Tutulmanın en yoğun zamanı 23.15 olarak söyleniyor.
8 ADET METEOR YAĞMURU
Haberlere göre, 2023 yılı içerisinde farklı zaman dilimlerinde 8 adet meteor taşı olayı yaşanacak. Tübitak Ulusal Gözlemevi uzmanları yayımlanan yıllık içerisinde meteor yağmurlarının isimlerine, dönemlerine ve tarihi süreçlerine ilişkin bilgilendirmelere yer verdi. Bu meteor yağmurlarında görülebilecek olan meteor sayısı ise aysız geceler, ışık kirliliğinin olmadığı ortamlar, ideal gözlem koşulları çerçevesinde verildi. Bu yağmurlar halk arasında yıldız kayması olarak da biliniyor.
2023 yılında görülebilecek göktaşı yağmurları arasında Quadrantid (Dörtlük), Lyrid (Çalgı), Eta Aquarid (Eta Kova), Delta Aquarid (Delta Kova), Perseid (Kahraman-Perce), Orionid (Avcı), Leonid (Aslan) ve Geminid (İkizler) gibi isimler bulunuyor. Bu taşların en yoğunlarından biri ise Quadrantid. Bu taşın kaynağı olan Asteroid 2003 EH1, 5,5 yıl süresince güneş etrafındaki yörüngesini tamamlıyor.