Kış aylarında özellikle şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Güngör, havalar dolayısıyla evden daha az çıkıldığını ve hareket süresinin de azaldığını söylüyor. Bu nedenle de alınan kalorilere daha çok dikkat edilmesi gerekiyor.
HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?
Bu dönemlerde kış için evde hazırlanan gıdaları tüketmek çok faydalı olacaktır. Bunlara örnek olarak ise salça, turşu, tarhana ve domates konserveleri sayılabilir. Kış aylarında vücut sıcaklığı düştüğü için ısıyı korumak için bol miktarda sıvı tüketilmelidir. Günde 2-2.5 litre kadar su içilmelidir. Bu miktar 3 litreye de çıkabilir. Sıvı alımında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi çeşitli bitki çayları da tercih edilmelidir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, kış aylarında özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtti. "Margarin yerine sağlıklı yağ asitleri içeren zeytinyağı, uygun miktarda tereyağı, yağlı tohumlar, kuruyemişler uygun ve yeterli porsiyonda tüketilmelidir. Kışın artan soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı A, C, D ve E vitamininden zengin beslenmenin bağışıklık sistemine katkısı oldukça fazladır. Mevsimine uygun günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesi önerilmektedir.”
Kış aylarında; maydanoz, pırasa, karnabahar, lahana, kabak, brokoli ve havuç gibi vitamin bakımından yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini söyleyen Güngör, meyvelerde ise mevsim meyvesi olan portakal, mandalina ve elma gibi meyvelerin tüketilmesini önerdi.
D VİTAMİNİNİN ÖNEMİ
D vitamini kemik ve diş sağlığı için çok önemli bir vitamindir. D vitamini yaz aylarında güneş ışınları sayesinde derinin üretmiş olduğu bir vitamindir. Fakat kış aylarında güneşten mahrum kalındığı için D vitamini vücutta eksik kalabilmektedir. Bu yüzden D vitamini ihtiyacı için omega açısından da yüksek olan balıklar haftada 2 veya 3 kez tüketilmelidir. Bu dönemde tatlı ihtiyacı ise meyvelerden ya da sütlü tatlılardan alınabilir.