E-Ticaret Nedir?

E-ticaret nedir? Sorusunun en net cevabı bir mal ya da hizmetin tamamen dijital ortamlarda alıcısı ile buluştuğu ve alışverişin bu dijital ortamda tamamlandığı işlemlere verilen isimdir, açılımı “elektronik ticaret” olan yeni nesil ticari faaliyet, genellikle işletmeler ve kendisine ek gelir kalemi yaratmak isteyen kişilerce tercih edilmektedir.

Ülkemizde özellikle işletmesini dijital ortamlara taşımak isteyen kişiler e-ticaret faaliyetlerine başlamaktadır. Bu durum ise ülkemizde e-ticaretin hacmini giderek arttırmaktadır. E-ticaret nedir? Sorusuna cevap arayan kullanıcılar konu hakkında biraz bilgi sahibi olunca bu pastadan pay almak adına bir e-ticaret faaliyeti içerisine girmeyi amaçlar.

Yeni bir e-ticaret sitesi kuracak kişinin yapması gereken birçok işlem bulunmaktadır. Bunların başında e-ticaret yazılımı satın almak gelmektedir. E-ticaret paketleri doğrultusunda farklı özellikleri bulunan e-ticaret yazılımlarından işletmenize ve bütçenize en uygununu tercih edip e-ticaret faaliyetlerinize kısa sürede başlayabilirsiniz.

E-ticaret paketleri ve e-ticaret yazılımı konusuna girmeden önce e-ticarete başlayacak kişilerin mutlaka dikkat etmesi gereken hususlardan bahsetmemiz gerekmektedir.

Eğer ki var olan bir işletmenize yönelik bir e-ticaret sitesi açıyorsanız firmanızı yansıtan bir alan adı(domain) tercih etmeniz mevcut müşterilerinizi dijitale taşımak ve dijital kanaldan kazandığınız müşterileri mağazanıza çekmeniz konusunda oldukça önemli bir rol oynayacaktır.

Bunun yanı sıra internet ortamında sadece bölgenizdeki mağazalarla değil ülkedeki tüm mağazalar ile rekabet edeceğinizi unutmamalısınız. Hem ürün kalitesi hem de ürün fiyatı konusunda diğer sitelerden birkaç adım önde olmanız rakiplerinizle rekabet etmenizi kolaylaştıracaktır.

E-ticaret müşterilerinin en çok dikkat ettiği husus ise kargolama sürecidir. Ürünün ne kadar sağlam ve hızlı kargolandığı, müşterilerin tekrar alışveriş yapmasında oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Eğer yeni bir site ile ticaret hayatınıza dijital ortamda başlıyorsanız alan adı tercihi konusunda doğrudan satışınızı yaptığınız ürünlere yönelik ya da kısa, sade ve akılda kalıcı bir alan adı tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır.

E-Ticaret Yazılımı Nedir?

E-ticaret yazılımı web sitenizi kontrol etmeyi sağlayan, sitenizin tasarımını ve işlevselliğini yönetebileceğiniz özel olarak kodlanmış bir hizmet türüdür. E-ticaret yazılımı sayesinde; sipariş takibi, sanal pos entegrasyonu, stok takibi ve muhasebe işlemleri gibi birçok önemli detayı kendiniz için hazırlanmış e-ticaret yazılımı sayesinde kolaylıkla yapabilmenizi sağlar.

E-ticaret sektörüne giriş yaparken ürün fiyatlandırmanız, kargo süreciniz ve ürün kaliteniz kadar e-ticaret yazılımı da oldukça önemlidir. Sitenizin sürdürülebilirliği ve hatalardan uzaklaşmanız kullanacağınız e-ticaret yazılımı ile ilgilidir.

E-ticaret yazılımını internet üzerinden kısa bir araştırma ile birçok firmanın sağladığını görebilirsiniz. Bizim sizlere önereceğimiz yazılım ise Pro Ticaret E-Ticaret Yazılımı olacaktır.

E-ticaret yazılımı tercih ederken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğer önemli husus ise eğer Dropshipping yapacak iseniz satın alacağınız e-ticaret yazılımının Dropshipping API’lerini desteklemesidir. Zira stoksuz yapılan ve ana siteden stok, ürün detayları ve fiyatlarını çeken bu API’nin çalışmayacağı bir yazılım sizin hiçbir işinize yaramayacaktır.

Ülkemizde son zamanlarda oldukça popüler olan stoksuz e-ticaret mantığında kullandığınız yazılım her şeydir. Eğer pasif bir gelir yaratmak istiyorsanız her şeyin tam otomatik bir otomasyonda çalışması gerekmektedir.

E-Ticaret Paketleri Nelerdir? Ne İşe Yarar?

E-ticaret paketleri; e-ticaret yazılımı satın aldığınız firmanın yazılım yanında sizlere sunduğu ek ayrıcalıkları ve yazılımın sahip olduğu imkânları sağlayan anlaşmaya verilen isimdir. E-ticaret paketleri ne işe yarar sorusunun en net cevabı ise yazılım ile hangi hizmetlere sahip olunacağıdır.

Birçok firma e-ticaret paketleri ile müşterilerine mobil uygulama, kargo anlaşması vs. gibi ek hizmetleri farklı fiyat grupları ile sağlar. Bu sayede e-ticaret paketleri satın alırken işinize yaramayacak hizmetleri çıkartıp daha uygun fiyata tam ihtiyacınız olan e-ticaret paketlerine sahip olabilirsiniz.

E-ticaret paketleri arasından tercih yaparken dikkat etmeniz gereken birçok husus bulunmaktadır.

Bu hususlar güvenlik ve tasarımsal olarak 2 farklı grupta ele alınabilir.

Güvenlik yönünden bakıldığında satın aldığınız yazılımda SSL sertifikası ve 3D Secure özellikleri mutlaka bulunmalıdır. SSL sertifikası, Google arama motorunun sitenizin güvenilir olup olmadığını siteye girenlere gösterdiği bir uygulamadır. Kimse Google tarafından güvensiz görünen bir siteden alışveriş yapmak istemez.

3D Secure ise müşteri kredi kartı bilgileri gibi bilgilerin şifrelenmesinde kullanılan teknik ve oldukça önemli bir detaydır. Bunların dışında e-ticaret sitenizde sanal pos entegrasyonu olması ve sitenizin Güven Damgasına uygun olması da oldukça önemlidir.

Tasarım açısından bakıldığında ise kolay yönetilebilir bir arayüze sahip olması, satın alacağınız e-ticaret paketi için oldukça önemlidir. Bunun yanında günümüz internet kullanıcılarının %78’ini mobil kullanıcıların oluşturduğu düşünülür ise mobil uyumlu bir tasarıma sahip olması ise olmazsa olmazdır.

Tüm bu özelliklerin yanında sitenin elbette hızlı açılması elzem bir durum oluşturur. Sayfa geçişlerinin yavaş olması ve sitenin yavaş olması gibi durumlar potansiyel müşterilerinizi kaybetmenize neden olabilecek oldukça önemli etmenlerdir.

Tüm bu özelliklerin yanında işletmenize uygun olabilecek ek hizmetlere sahip e-ticaret paketleri sunan birçok firma bulunmaktadır. Yazımızın başlarında önerdiğimiz Pro Ticaret firması ise sahip olduğu;

Standart

Profesyonel

Profesyonel +

Exclusive

Exclusive+

paketleri sayesinde hem her bütçeye uygun hem de farklı ihtiyaçlara yönelik çeşitli paketler oluşturmuştur.

Pro Ticaret E-Ticaret Paketleri olarak diğer sitelere göre birçok farklı avantajlar bulundurmaktadır bunlar;

Android ya da IOS uygulama

Anlaşmalı Kargo İmkanları

Mağaza Entegrasyonu

Kargo Modülü

Fatura Yazdırma Modülü

Çağrı Merkezi Desteği

Arama Motoru Optimizasyonu

gibi birçok farklı kriter sayılabilmektedir.

Her bütçeye ve her isteğe yönelik birçok alternatif paketleri bulunan Pro Ticaret, e-ticaret paketleri konusunda oldukça başarılı ve güvenilir bir firma olarak dikkat çekmektedir.

Peki sitemizi açtık, uygun paketler doğrultusunda e-ticaret yazılımı satın aldık. Şimdi ne yapmalıyız sorusu elbette aklınıza gelmiştir. Bu noktadan sonra ilgi çekecek ürünlerin girişinin yapılıp müşteri beklemek elbette hiçbir sektörde olmadığı gibi e-ticaret sektöründe de işe yaramayacaktır.

Yeni bir işletme açtığınızda yapılması gereken en önemli husus reklamdır. Sitenizin müşteriler ile buluşması için Google ve sosyal medya reklamları satın almalı bunun yanı sıra sitenizde anahtar kelimeler doğrultusunda arama motoru optimizasyonu(SEO) yapmanız gerekmektedir.

Sitenize hit getirecek içerikler yazdırmak kategori sayfalarını arama motorlarının sevdiği şekilde hazırlama işlemlerinden sonra uygun reklamlar ile satışlarınıza başlayabilirsiniz.

E-ticaret nankör bir sektördür. Sizden satın alım yapan müşterinin geri dönüş oranları mağazaya oranla daha düşüktür. Bunun temel sebebi ise rekabettir. Satış yaptığınız müşteriyi elde tutmak için onlara özel indirim kuponları oluşturabilir, teşekkür kartları gibi ilgi çekici ürünler hazırlatıp ürün kargo paketinin içine koyabilirsiniz. Bir alışveriş sonrası indirim kazanan kullanıcının siteye geri dönüş oranı 2022 yılında yapılan araştırmaya göre %64’dür. Bu oran oldukça yüksek bir orandır. Her 100 satışınızın 64’üne 2. bir satış imkânı sağlamaktadır.

Bunların yanı sıra e-ticaret faaliyetinin bir diğer önemli konusu sosyal medya yönetimidir. Profesyonel eller ile hazırlanmış görseller ya da ürün fotoğrafları satışlarınızı büyük oranda arttıracaktır. Kimse kurumsal görünmeyen ürün çekimleri ile bir ürünü almaya karar vermez. Ürün açıklamalarının doğru kullanımı ve ürün fotoğrafları ise satış yapma konusunda oldukça önemlidir.

Sizler de bir e-ticaret sitesi açarak işletmenizin internette bir şubesinin olmasını istiyorsanız https://www.proticaret.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri