Bu Meyveyi Sofranızdan Eksik Etmeyin! Vitamin Deposu Avokado!

Vitamin ve mineral açısından birçok faydası olan avokado meyvesi, çoğunlukla Antalya’nın Alanya ilçesinde üretiliyor. İklim koşulları nedeniyle üretiminin en uygun olduğu yerlerden birisi Akdeniz bölgesi olan avokadonun geçtiğimiz yılda Alanya’da 70 milyon adet üretildiği açıklandı. İşte detaylar...

Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, 2022 yılında 70 milyon tane avokado yetiştirdiklerini söyledi. Üretilen bu sayının %80’inin Türkiye genelinde, kalan kısmının ise yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.

AVOKADO 3-4 SENEDE ÜRETİME GEÇİYOR

Yurt dışında 8 ülkeye ihraç ettiklerini belirten Sevilgen, avokadonun 3-4 yılda meyvesini verdiğini söylüyor.

“Biz bu üretimi 35-40 bin hektarda gerçekleştirdik. Üretim sahamız her geçen gün genişliyor. Avokado ekildiği yıl değil, 3-4 yıl sonra üretime geçiyor. Bizim 3-4 yıl önce ekilenler her geçen yıl üretime dahil oluyor.”

TÜRKİYE’DE ÜRETİM HIZLANDI

Hilmi Sevilgen, 2023 yılındaki avokado üretimi hedeflerinin 80-90 milyon olduğunu söyledi. İhracata giden ürünlerin fiyatları daha pahalı olduğu için bu durumun üreticiler açısından daha iyi durum olduğunu belirten Sevilgen şöyle açıkladı:

“30 milyon civarında da ihracat hedefimiz var. İhracata giden ürünler daha pahalıya gittiği için üreticinin yüzünü güldürüyor. İhracat yapılmaya başladıktan sonra kalite ve paketleme sistemi gelişiyor. Özellikle Aralık ayında aşırı ihracat gerçekleştirdik. Son 7-8 yılın en yüksek ihracat rakamlarının geçtiğimiz Aralık ayı oldu. Önümüzdeki yıl bu rakamların iki katına çıkacağını düşünüyorum.”

Hilmi Sevilgen ayrıca bu yıl 30 milyon civarında ihracat hedefleri olduğunu açıkladı. İhracat yapılmaya başlandıkça kalite ve paketlemenin de geliştiğini söyleyen Avokadocular Birliği Başkanı Sevilgen, özellikle de Aralık ayının sonuna doğru ihracat oranının iyice yükseldiğini söyledi. 2023 yılında ise bu sayının iki katına kadar artış göstereceğini düşündüğünü belirtti.

AVOKADONUN FAYDALARI NELERDİR?

Avokado meyvesi, son yıllarda birden popülerleşip birçok yemek tarifinde kullanılmaya başlandı. Bu ani ortaya çıkışının ardından avokado hakkında birçok araştırma yapıldı. Bu araştırmalara göre avokadonun vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olduğu belirlendi. Ayrıca sindirim sistemine de iyi geldiği belirlenen avokadonun kalp sağlığı için de faydalı bir meyve olduğu bilinmekte.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri