Tehlikeli hastalık, sık görülen bir insan rahatsızlığı olarak dikkat çekmekte. Çoğunlukla aniden gerçekleşmekte olan ve kısa zaman içerisinde müdahale edilmesini gerektiren hastalık, eğer müdahale edilmezde felç, vücuttaki çeşitli bölgelerde işlev kaybı veya doku hasarları gibi sorunlara hatta ölüme yol açabiliyor.
İŞTE O TEHLİKELİ HASTALIK!
‘Beyine pıhtı atması’ olarak da bilinen durumun vücuttaki herhangi bir yerde bulunmakta olan kan pıhtısının kan dolaşımı yoluyla ilerleyip beyine ulaşması ve beyindeki damarlarda tıkanıklığa yol açması sonucunda oluştuğunu söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Adnan Altun konula ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.
Altun, “Beyine pıhtı atması insanlar arasında inme olarak da bilinmektedir. Beyin bütün organların işleyişinden sorumlu olduğu için beyinde gelişebilen herhangi bir damar tıkanıklığı vücudun çeşitli bölgelerine etki edebilmektedir. Beyin damarlarındaki pıhtılar kan akışı ve dokuların beslenmesini engeller. Beyne pıhtı atması durumu çok ani ve kısa süreli gerçekleştiği için yüksek risk grubundaki bireylerin düzenli kontrolleri ihmal etmemesi önem taşır.” şeklinde konuştu.
DÜZENLİ SPOR VE DÜZENLİ BESLENME HASTALIK İHTİMALİNİ DÜŞÜRÜYOR
Beyine pıhtı atılması oldukça riskli olan bir durum olduğundan dolayı kişinin korunmaya ve hastalığı önlemeye yönelik uyguladığı tedbirler bu durumda büyük bir önem taşımaktadır. Kişilerin vücutlarındaki yağ oranlarını azaltacak şekillerde düzenli spor yapması ve düzenli bir beslenme programı oluşturması beyinde oluşabilecek pıhtı ihtimalini düşürebilmektedir. Doymuş yağlardan uzakta durmak, meyve e sebze tüketmek, vücudun ihtiyacı olduğu yağların ise balıklar ve kuruyemişler gibi doğal olan gıdalardan alınması bu durumda oldukça önem taşımaktadır. Bunun dışında aşırı tuzlu yemekler yenmemesi, hareketli bir yaşam tarzına geçme, alkol ve sigara kullanımı azaltmak gibi tedbirler de alınabilir. Ayrıca kişilerin düzenli olarak kan değerlerine baktırması da bu konuda önemlidir.