Lastik Ebatları Neyi İfade Eder?

Lastik ebatları, her araç modelinin yapısı gereği farklı standartlara sahiptir. Bu sebeple ihtiyaç halinde ya da mevsim geçişlerinde değişiminde kritik bir noktadır. Aracınıza lastik satın alırken doğru seçimler yapmanız, güvenli sürüş ve araç performansı açısından çok önemlidir. Bu sebeple “Lastik ölçüleri neyi ifade eder?” sorusunun cevabının öğrenilmesi ve lastik ebatları hakkında bilgi edinilmesi gerekir. Aracınıza uygun lastiği bulmak ve bulduğunuz ürüne sahip olabilmek için Lastik Sipariş’i ziyaret edin!

Lastiklerin üzerinde yer alan yazılar çözümlenerek, lastik ebatları hakkında bilgi sahibi olunabilir. Lastiklerin üzerinde bulunan harfler/rakamlar;

Lastiğin yük kapasitesini,

Boyutunu,

Yüksekliğini,

Genişliğini,

Hangi hız sınıfına ait olduğunu ifade eder.

Öncelikli olarak bu ifadelerin nerede yazdığını bilmeniz, lastiğin standartlarını anlamanıza yardımcı olacaktır.

Lastik Ölçüleri Nerede Yazar?

Lastik ölçüleri, doğrudan lastiklerin üzerinde yazar. Ancak “Lastik ölçüleri nerede yazar?” sorusuna tam olarak cevap verebilmek için ise sayı ve harflerin anlamlarının öğrenilmesi gerekir. Her bir sayı ve harf grubu farklı anlamlar ifade eder.

Lastik ölçülerinin anlaşılabileceği ifadenin ilk üç rakamı lastiğin sırt genişliğini ifade eder. Sırt genişliği, iç dış yan duvardan başlayıp diğer dış yan duvara kadar devam eden taban mesafesinin milimetre türünden değeridir.

Eğik çizgiden sonraki iki basamaklı sayı, yanak yani lastik duvarının yüksekliğinin lastik tabanının genişliğine oranıdır. Bu oran yüzde olarak gösterilir, en boy oranı olarak da bilinir. En boy oranı lastiğin yan duvarının sırt genişliğine oranıdır. Bu oranın yüksekliği arttıkça yanak ölçüleri de aynı derecede yükselir.

Bu sayılardan sonra gelen R, D ve B harflerinden biri ise lastik tipini gösterir. Jant çapının boyutunu ifade eden iki hane, lastik tipinden sonradır. Son olarak iki basamaklı yük endeksi ve tek bir harfle sembolize edilen hız indeksi gösterilir.

Araç Markasına Göre Lastik Ebatları Değişir mi?

Araç markasına göre lastik ebatları; uygun olarak üretildiği mevsime ve üretim yılına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Aynı zamanda performans arttırmak gibi birçok sebepten dolayı lastik ebatları değiştirilmek istenebilir. Bu değiştirme işlemi yapılırken %3 oranını aşan büyütme veya küçültmelerin yapılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Edilmediği durumda aracın performansı ve güvenliği ile ilgili sorunlar yaşanabilmektedir.

Lastik Ebatları Büyük Olursa Ne Olur?

Lastik ebatları büyük olursa araçların yol tutuş-tüketim dengesi optimum şekilde gerçekleşebilir. Aynı zamanda aracın genel görünümü daha güzel olur. Fakat bu avantajlarının yanında “Lastik ebatları büyük olursa ne olur?” sorusuna verilecek dezavantajlı cevaplar da vardır. Bu dezavantajlar arasında; sürtünme yüzeyi artacağı için yakıt tüketiminin yükselmesi, performansın azalması ve yağışlı/karlı yollarda küçük ebatlı lastiklere göre daha az güvenli olması sayılabilir.

Lastik ebatlarını incelemek için lastiksiparis.com’u ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri