Gaziantep'te Çarşıda Mutlu Olan Esnaf Kalmadı

Yeni yıla sayılı günler kala, 2022 ile ilgili görüşlerini aldığımız çarşı esnafı, 2022’nin sıkıntılarla boğuşma yılı olduğunu belirtirken, 2023’ten de umutları olmadığı görüşünde birleştiler.Yılbaşı hazırlıkları devam ederken çarşıda kuyumcu esnafı da, gıda sektöründe hizmet veren esnaf da, mağazalar da işlerinden düşük olmasından şikayetçi.

Çarşı da kuyumculuk yapan esnaf ‘’Düğün sezonu dediğimiz dönem 6. ayda başlıyor 9. aya kadar çok güzel geçti. Hatta geçen yıldan daha da güzel geçti diyebiliriz’’ ifadelerini kullandı.

Yılbaşı öncesi satışları da değerlendiren kuyumcu esnafı ‘’20 yıldan beri bu çarşıdayım. Önceden özel günler çok önemliydi. Aylar öncesinden sevgililer günü, yılbaşı, anneler günü gibi özel günlerde çok hazırlık yapardı esnafımız ve ciddi cirolar çekilirdi özel günlerde. Fakat son günlerde özellikle yılbaşında eskisi gibi hem esnaf tarafında hem de tüketici tarafında böyle bir hazırlığın olmadığını gözlemliyorum. Eski yılbaşı işleri artık yok. Bir tık faydası oluyor. Ama eskisi gibi kazançlar elde edemiyoruz’’ diye konuştu.


Satışların ciddi şekilde düşük olduğunu belirten bir mağaza işletmecisi ise, ‘’Eski yılbaşlarına göre şu anda satış oranlarımız yok durumda. Millet boş boş dolaşıyor. Evde oturup zaman geçirmek yerine çarşıya gelip dolaşıyorlar. Eski yılbaşı alışverişleri yok. Yılbaşı telaşıydı, hazırlığıydı artık yok’’ dedi.

2023’ten de umutlarının olmadığını belirten çarşı esnafı, özellikle asgari ücret rakamının kendilerine büyük yük getireceğini dile getirdi.

Çarşı esnafı  ‘’2023 yılı için asgari ücrete yapılan zamdan sonra ister istemez illa ki fiyatlarda biraz değişiklik olacak. Olmasını istemeyiz. Çünkü fiyatlar arttıkça, satışlar düşüyor.Elemana yeni yılda  8 bin 500 TL vereceğiz. İş olmadığı için de elemanın parasını bile zor çıkartıyoruz. Sigortasıydı, masrafıydı zor çıkıyor. Piyasa malum iş yok. Bitmiş durumdayız. O yüzden 2023 için de olumlu konuşamıyoruz.’’ Şeklinde konuştular.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri