Karnın Sürekli Guruldaması Hangi Hastalığı Belirtisidir?

Bir çok insanın yaşamış olduğu ve bazen insana zor durumlar yaşatan karın guruldaması bir çok hastalığında habercisi olabiliyor. Sizde karnın sürekli guruldaması hangi hastalık belirtisi diye merak ediyorsanız işte detaylar...

Mide guruldaması ya da karın guruldaması, karında meydana gelen seslerle birlikte karın içinde hissedilen hareketliliğe verilen addır. Mide guruldaması her yaştan ve her cinsiyetten insanın başına gelen durumlardan biridir. Tek başına bir rahatsızlık olmasa da çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Ara sıra hissedilen mide guruldaması normaldir ve sağlıklı her insanda görülebilir. Fakat mide guruldaması kronik hale gelirse bu urum bir soruna işaret ediyor olabilir.

Mide Guruldaması Neden Olur?

Mide guruldamasının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Açlık, mide guruldamasının başlıca nedenidir. Mide boş olduğunda kas sisteminin refleks olarak yaptığı hareketler devreye girer ve açlık devam ettiği sürece bu durum da devam eder. Açken mide guruldamasının esas nedeni, vücudun açlığa verdiği tepkidir. Açlık dolayısıyla ortaya çıkan mide guruldamaları zararsızdır ve kişi yemek yedikten sonra guruldama kesilir.
  • Gaz problemi, mide ve bağırsak guruldamasına neden olabilir. Yalnızca midede değil bağırsak bölgesinde de hissedilen guruldamanın başlıca nedeni gazdır. Asitli içecekler, gaz yapan yiyecekler ve hastalıklar mide guruldamasına neden olabilir.
  • Reflü ve gastrit hastalığı kişide mide ağrılarına, mide guruldamasına ve mide bulantısına yol açar.

Mide Guruldaması Kronik Hale Gelirse Ne Yapmak Gerekir?

Mide guruldaması kronik hale gelirse tek yapılması gereken bir doktora gitmektir. Sürekli tekrar eden ve aç olmadığınız halde ortaya çıkan mide guruldaması için doğal çözümlere başvurmak yerine bir kontrolden geçmelisiniz. Doktorunuz karın guruldaması için çeşitli tanı yöntemlerini kullanacak ve gerekirse buna göre bir tedavi uygulayacaktır. Doktorunuz ilk etapta genel muayene yapacaktır. Mide guruldamalarının başlıca nedeni mide hastalıkları olduğu için tanı yöntemlerinden endoskopi ve ultrason kullanılabilir. Bu sayede midede herhangi bir sorun ya da hastalık olup olmadığı tespit edilebilir.

Mide Guruldamasına Sebep Olan Hastalıklar Nelerdir?

Mide guruldamasına sebep olan hastalıklar şöyle sıralanabilir;

  • İrritabl bağırsak sendromu ya da kısaca İBS, mide guruldamasına neden olabilir.
  • Laringofaringeal reflü ve gastroözofageal reflü hastalığı, mide guruldamasına neden olabilir.
  • Hiatal herni ya da bilinen diğer adıyla mide fıtığı hastalığı, mide guruldamasına neden olabilir.

Mide Ağrısı Kronik Hale Gelirse Ne Yapmak Gerekir?

Mide guruldamasına zaman zaman mide ağrısı da eşlik edebilir. Eğer guruldamayla beraber sırt ve göğüs bölgesinde hissedilen bir ağrı söz konusuysa mide fıtığı ve reflü gibi hastalıkların üzerinde durulmalıdır. İrritabl bağırsak sendromu, mide ve bağırsak bölgesinde şiddetli kramplara neden olan bir rahatsızlıktır. Guruldama, gaz ve ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Elbette tüm bu hastalıkların kesin teşhisi için genel muayene, ultrason ve endoskopi gibi tanı yöntemlerinin kullanılması gerekir.

Mide Ağrısı ve Mide Guruldaması Nasıl Tedavi Edilir?

Mide ağrısı ve mide guruldamasının tedavisi için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Kullanılan ilaçların mide ağrısı, mide guruldaması ve mide yanması gibi sorunların giderilmesi amaçlanır. Reflü hastalığının tedavisinde kullanılan proton pompa inhibitörleri, ağrı kesiciler ve mide koruyucular sık kullanılır. İBS daha çok stresin etkilediği bir hastalık olduğu için ilaçların yanı sıra hastalara stresten uzak durması tavsiye edilir. Hiatal herni hastalığının ilaçlarla tedavi edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle fıtığın boyutu araştırılır ve eğer fıtık çok büyükse en kısa sürede ameliyat gerekir. Hiatal herni hastalığının kesin tedavisi ancak ameliyatla mümkün olur. Elbette tüm bu tedavi ve tanı yöntemleri doktorunuz tarafından planlanacaktır. Eğer kronik hale gelen bir karın guruldaması ve mide ağrısı söz konusu ise en kısa sürede muayene olmanız gerekir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri