Kan Değerlerinin Yüksek Çıkması Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Sağlığımızın düzgün olduğunun en büyük göstergelerinden birisi de Kan değerlerimizdir. Kan değerlerimizin referans dışı olması ise bir çok hastalığının belirtisi olabiliyor. Sizde Kan değerlerinin yüksek çıkması hangi hastalığını belirtisidir diye merak ediyorsanız işte detaylar...

Kan değerlerinin yüksek çıkması birçok hastalığın belirtisi olabilir. Hemoglobinin yüksekliği halk arasında kan değerlerinin yüksekliği olarak da dillendirilir. Hemoglobinin yani kan değerlerinin yüksek olmasını sağlayan hastalıklara örnek olarak:

  • Kronik Akciğer Hastalıkları,
  • Kronik Kalp Hastalıkları ve Kalp yetmezliği,
  • Kronik Böbrek Yetmezlikleri
  • Polisitemia Vera verilebilir.

Kan Değerlerinin Yüksek Çıkması Nedenleri Nelerdir?

Kan değerlerinin yüksek çıkmasının nedenleri bir hastalığa veya çevre adaptasyonuna bağlı olabilir. Örneğin sigara içen birinin kan değerleri yükselmiş olabilirken kronik rahatsızlığı olan bireylerde de aynı tablo görülebilir. Yüksek yerde yaşamak ve ortamın oksijen kısıtlılığı da kan değerlerinin yüksek çıkmasına neden olabilir. Uzun süreli alkol kullanan birinde de görülebilir. Dehidrate olan bireylerde de hemoglobin değeri yükselir ve vücudun alabileceği oksijen miktarı artırılmaya çalışılır ve mekanizma bütün sistemlerde aynı olup bu şekilde işler. Vücut ve beyin eksik olan oksijeni veya yüksek olan karbondioksiti farkettiği an geri dönüşlü olarak hemoglobin miktarını artırabilir.

Hemoglobin Nedir?

Hemoglobin kanda bulunan halk arasında alyuvar olarak bilinen eritrositlerin içindeki dokulara oksijen, dokulardan da akciğerlere karbondioksiti taşıyan proteindir. Kemik iliğinde üretilen hemoglobinin yapısında hem ve globin molekülü bulunur. Hem demir taşıyan ve oksijeni bağlayan moleküldür. Dalak, karaciğer ve kemik iliğinde görevini tamamlamış olan hemoglobinler yıkıma uğrar.

Hemoglobin Yüksekliği Nedir?

Hemoglobin yüksekliği kan testlerinde HGB şeklinde gösterilen parametreden anlaşılabilir. Gram / desilitre değerliğiyle yaşlara göre değişim gösteren değerler verir. Örneğin yenidoğanda 24 gr/dl’nin üzerinde olması alarm verirken, süt çocukları için yaklaşık 13 gr/dl’nin üzeri, 3-11 yaş arası için 15 gr/dl’nin üzeri, yetişkin kadınlar için 16 gr/dl’nin, yetişkin erkekler içinde 18 gr/dl’nin üzerinde olması tanı koydurabilir. Önemli olan parametrenin yaş olduğunu unutmamak gerekir.

Kan Değerinin Fazlalığı Kansere Neden Olur Mu?

Kan değerlerinin fazlalığı kısa vadede kansere sebep olmaz. Fakat uzun vadeli, tedavi edilemeyen veya tedaviyi kabul etmeyenlerde çeşitli hastalıklar görülebilir. Bunlar arasında ileri kalp ve damar hastalıkları olabilmekle birlikte uzun süreli kan değerlerinin yüksek çıkması ile kan kanseri görülme riski de artar.

Polisitemi Nedir?

Polisitemi de kan fazlalığı olarak ifade edilir. Hemoglobin değeri kadınlar için 16 gr/dl üzerinde hematokrit (alyuvarların toplam kan hacmine oranı) değerinin de yüzde 48 üzerinde olmasıyla erkeklerde de hemoglobinin 16,5 gr/dl’nin üzerinde hematokrit değerinin yüzde 48,5 üzerinde olmasıyla gösterilir.

Kan Değerleri Yüksekliği Belirtileri Nedir?

Kan değerleri yüksekliği belirtileri:

  • Halsizlik, yorgunluk,
  • Baş dönmesi,
  • Kaşınma, kanama,
  • Vücutta sıcaklık artışı,
  • Tansiyon artışı gibi olabilir.

Kan Değerleri Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Kan değerleri yüksekliği tedavisi için öncelikle altta yatan sebeplerin bulunması lazım. Eğer sekonder dediğimiz ikincil yükseklikler varsa bunun için ilk olarak bu hastalıkların tedavi edilmesidir.

Primer fazlalıkta, yani polisitemia vera dediğimiz kemik iliğindeki aşırı üretime bağlı yüksekliklerde, kan sulandırıcı ilaçlar, fazla kanı boşaltma yani flebotomi adlı işlem uygulanır. Flebotomi, kan bağışı yapan insanlarda olduğu gibi toplardamar üzerinden kan alınması işlemidir. Eğer hastalarda geçmeyen kan değeri yüksekliği varsa deneme amaçlı olarak da yapılabilir.

Kan Değeri Yüksekliği İçin Hangi Branşa Danışılmalıdır?

Kan değeri yüksekliği için Hematoloji bölümüne başvuru yapılmalıdır. Eğer gerekli görülürse hematolog uzman doktor diğer bölümlere yönlendirebilir hastayı. Kan değerlerinin yüksek çıkmasına sebep sekonder yani ikincil nedenler ise başka bölümlerin sorunlarından ve belirtilerinden Göğüs Hastalıkları’na, Kardiyoloji’ye, Üroloji’ye danışılabilir. Asıl sebep anlaşıldıktan sonra hasta Hematoloji’ye yönlendirilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri