B1 sınıfı ehliyet dört tekerlekli net motor gücü 15 Kw’ı, net ağrılığı 400 Kg’ı geçmeyen; yük taşımacıları için de net ağırlığı 550 Kg’ı geçmeyen dört tekerlekli motosikletler için kullanılır.
B1 sınıfı ehliyet yeni ehliyet sistemine göre B kategorisindeki 4 alt seçenekteki ehliyet sınıflarından biridir. Diğerleri B, B(engelli) ve BE ‘dir. Ehliyet sınıfları trafikteki karmaşayı ve trafik kazalarını önlemek için ayrıştırılmıştır. B1 ehliyetin yaş sınırı 16 olmasına rağmen grup içindeki diğer B grup ehliyetlerinde dahi yaş sınırı değişimleri mevcuttur. B1 ehliyetin geçerliliği 10 yıldır.
Ehliyet Nedir?
Ehliyet bir kurumun bir işlev hakkında verdiği yeterlilik belgesidir. Sürücü belgesi olarak anılan ehliyet ise karayollarında sürülen motorlu veya motorsuz taşıtların birey tarafından kullanılmasına olanak sağlayan resmi bir belgedir. Bu belge; yazılı ve pratik iki sınavdan geçtikten sonra Nüfus Müdürlüklerinden alınabilir.
Ehliyet Sınıfları Nelerdir?
Ehliyet Sınıfları birbirinden farklı araçları karayollarında kazasız kullanabilmek için yapılmış bir sınıflandırmadır. 1 Ocak 2016 ile birlikte sınıflandırma ve düzenlemeler yapılan sürücü belgelerinde 18 alt kategori bulunur. Bunlar M, A1, A2, A, B, B1, BE, B(engelli), C1, C1(E), C, CE, D1, D1(E), D, DE, F, G kategorileridir.
Ehliyet Sınıflandırmaları Neyi İfade Eder?
Ehliyet sınıflandırmalarında her kategori farklı bir taşıtı ve kullanım şeklini ifade eder. Örneğin:
- M alt sınıfı 2-3 tekerlekli moped yani motorlu bisikletleri kullanacak vatandaşlara verilir.
- A1 alt sınıfı silindir hacmi 125cc, 11 kw güçle sepetli sepetsiz iki tekerlekli motosikletleri ve gücü 15 kw ‘ı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacak vatandaşlara verilir.
- A2 alt sınıfı gücü 35 kw’ı geçmeyip gücünün ağırlığına oranı 0.2’yi geçmeyen sepetli, sepetsiz 2 tekerlekli, gücü 15 kw ‘ı geçmeyen 3 tekerlekli motosikletleri kullanacak vatandaşlara verilir.
- A alt sınıfı ise gücü 35 kw’ı geçmiş motosikletleri kullanan vatandaşlara verilir.
- B1 sınıfı ehliyet ise 4 tekerlekli motosiklet sahiplerine verilir.
- B alt sınıfı otomobil ve kamyonet kullanan vatandaşlara verilir. B ehliyete sahip olan biri aynı zamanda M, B1 ve F sınıfı araçları da kullanabilir.
- B(engelli) sınıfı ehliyet de B alt sınıfı gibidir. Tek fark sürücünün kullanmasına engel olmayan bir tür engeli olmasıdır.
- BE alt sınıfı; B sınıfı araçları kullanan ve bu araca takılan yükü 3500 kg’ı geçmeyen birleşik araçları kullanacak olanlara verilir.
- C1 alt sınıfı ehliyeti yükü 3500 ile 7500 kg arasında olan kamyon ve çekicileri kullanacak olanlara verilir.
- C1E alt sınıfı ehliyeti C1 ehliyetini kullanıp, kullandıkları araca bağlanan 750 kg ‘ı geçen, katar ağırlığı da 12.000’i geçmeyen birleşik araçlar veya b tipi araçlar için 3500 kg ağırlığı geçen 12.000 kg ‘a kadar olan birleşik araçlar sahiplerine verilir.
- C sınıfı kamyon sahiplerine verilir.
- CE ise C sınıfı kamyonlara takılan 750 kg’ı geçen birleşik araç sahiplerine verilir.
- D1 sınıfı minibüs kullanacaklara verilir.
- D1E ‘de D1 sınıfı araçlara bağlanan römork vb taşıtları kullanacaklara verilir.
- D otobüs kullanacaklara verilir.
- DE ‘de D’ye bağlanan taşıtları kullanan araç sahiplerine verilir.
- F traktör kullananlara,
- G ise iş makinesi kullanan sürücülere verilir.
Sürücü Belgesi Alabilmek İçin Başvuranlarda Bulunan Belgeler Nelerdir?
Sürücü Belgesi alabilmek için TC. Vatandaşları için kimlik, sağlık raporu, harç ücreti, biyometrik fotoğraf, kan grubu belgesi, adli sicil belgesi gereklidir.
Sürücü Belgesi diğer adıyla ehliyet belgesi geçerliliği belli bir süreye tabidir. Örneğin M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sürücü belgeleri 10 diğerleri 5 yıl süreyle değişmelidir.