Kast kelimesinin anlamı “saf” ve “soy” olarak bilinir. Kast sistemi de bu kelimenin kökenine dayanır. Kast sisteminde insanlar çeşitli özelliklerine göre sınıflara ayrılırlar ve bulundukları sınıfın dışına çıkamazlar. Kast sisteminde eşitlik söz konusu değildir. Kast sistemine göre insanları birbirinden ayıran en belirgin özelliklerin başında din ve ırk gelir. Modern çağda yeri olmayan kast sistemi, eski zamanlarda Hindistan başta olmak üzere Bangladeş, Nepal ve Çin gibi ülkelerde kullanıldı. Hindistan’ın bazı bölgelerinde bu sistemin hala geçerli olduğu bilinse de kast sisteminin modern çağda hakim olması mümkün değildir. Kast sistemi, Hinduizm’in Upanişad döneminde ortaya çıktı. Kast sisteminin adı ilk önce Aranyakaslar ve Brahmanlar döneminde geçse de Upanişad döneminde yerleşti ve kullanıldı.
Hinduizm Nedir?
Hinduizm, tek tanrının değil birden fazla tanrının olduğunu ve ölen insanların yeniden dirileceğini savunan, Hindistan’a özgü olan bir din olarak tanımlanabilir. Milattan önce kurulduğu bilinir. İbadet yeri manastırdır ve Hinduizm’e göre kutsal kabul edilen yer Ganj Nehridir.
Hinduizm’in Özellikleri Nelerdir?
Hinduizm’in özellikleri şöyle sıralanabilir;
- “Rişi” olarak adlandırılan peygamberlere inanılır. Bu peygamberler insanlar ve tanrılar arasında köprü görevi görür. Hinduizm dininde diğer dinlerden farklı olan unsurlardan biri de peygamberin tanrı tarafından seçilen kişi değil, peygamberlik sıfatına layık görülen kişi olmasıdır.
- Belli bir kurucusu olmadığı gibi dünyanın en eski dinlerinden biridir.
- Kast sistemi, Hinduizm’in getirilerinden biridir.
- Karma etkisine inanılır. Bu etkiye göre yapılan insanların yaptığı iyilik ve kötülük, onlara geri döner.
- Hinduizm’e göre et ve alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. Diğer birçok dinden farklı olarak Hinduizm, alkolün haram olduğunu savunmaz.
- Hinduizm’e göre hayvanlar kutsaldır. En kutsal hayvan ise inektir. Bunun asıl nedeni, ineklerin insanların birçok işini kolaylaştıran hayvanlar olmasıdır.
Hinduizm’in Dönemleri Nelerdir?
Hinduizm’in dönemleri şöyle sıralanabilir;
- Klasik dönem
- Ortaçağ dönemi
- Modern dönem
- Vedalar dönemi
- Sutralar dönemi
- Destanlar dönemi
- Puranalar dönemi
- Son Darsana dönemi
- Vedik Dönem
- Brahmanik dönem
Kast Sisteminin Sınıfları Nelerdir?
Kast sisteminin sınıfları şöyle sıralanabilir;
- İlk sınıfta Brahmanlar bulunur ve bu sınıf en üst sınıf olarak kabul edilir. Bu sınıfı oluşturan insanlar bilginler ve din adamlarıdır. Bilginler ve din adamları, usta öğreticiler olarak kabul edilir ve bilgilerini başkalarına aktarırlar.
- İkinci sınıfta Kşatriyalar bulunur. Bu sınıfı oluşturan insanlar yöneticiler ve askerlerdir. Yöneticilerin ve askerlerin görevi ülkeyi güvenceye almak, halka yardım etmektir.
- Üçüncü sınıfta Vayşiyalar bulunur. Bu sınıfı oluşturan insanlar orta halli ya da zengin tüccarlar ile toprak sahipleridir. Tüccarların ve toprak sahiplerinin görevi ticaret yapmak ve tarım ile uğraşarak ülkeye fayda sağlamaktır.
- Dördüncü sınıfta Südralar bulunur. Bu sınıfı oluşturan insanlar fakir ve köylerde yaşayan insanlardır. Görevleri Brahmanlara, Kşatriyalara ve Vayşiyalara hizmet etmektir. Üst sınıflarda bulunan soylular Südralara istedikleri gibi eziyet etme hakkına sahiplerdir.
- Kast sisteminde yeri olmayan Paryalar, Südralardan daha çok aşağılanır ve çalıştırılırlar.
Kast Sisteminin Kuralları Nelerdir?
Kast sisteminin kuralları şöyle sıralanabilir;
- Paryalar köy ve kasaba dışında yaşamak zorundadır.
- Köpek ve eşek dışında herhangi bir hayvanı besleme hakları yoktur.
- Yalnızca ölü insanların kıyafetlerini giyebilirler.
- Yemek yemek ya da su içmek için kırık kapları kullanmak zorundadır.
- Kent merkezlerine gittikleri zaman Parya olduklarını simgeleyen bir sembol taşımaları gerekir.
- Gece yarısı köylerde ve kent merkezlerinde dolaşmaları yasaktır.
- Kas sisteminin sınıflarında yer alan kimseye dokunma hakları yoktur.
- Paryaların kimsesiz cenazelerle ilgilenmeleri kast sistemi kurallarından biridir.