Akaryakıtın sürekli değişmesi, parçaların dolar ve Euro bağlı olarak yükselmesi, işçilik, sigorta primi gibi giderlerin artması dolmuşçu esnafını çıkmaza soktu. Giderlerin yükselmesi esnafın elini kolunu bağlarken, yüzde 95’inin bankalara borçlu olduğu vurgulandı. Aylık giderlerin 100 bin liranın üzerine çıktığına dikkat çeken esnaf, acil olarak zam talebinde bulundu.
Toplu taşıma araçlarının yüzde 60’ı satılık
Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkan Başkanı Sofu Çolak, “Giderlerimiz çok arttı. Esnaf isyanlarda. Şu anda toplu taşıma araçlarının yüzde 60’ı satılık. Dolayısıyla yüzde 60 zam talebimiz var. Çünkü aracımızın tekerinin dönmesi ve evimize ekmek götürmek için zam almak zorundayız” dedi.
2022 yılı 2021 yılından daha sıkıntılı geçti
2022 yılının 2021 yılı gibi sektör açısından çok sıkıntılı geçtiğini söyleyen Çolak, “Pandemi döneminde en büyük darbeyi özel halk otobüsleri aldı. O dönemde yolcu sayımız çok düştü. Litresini 7 liraya aldığımız mazot 21 liraya yükseldi. Araçların parça fiyatları dolar ve Euro’ya bağlı olarak pahalandı. Bir çift lastik 11-12 bin liraya, araç sigortaları 5-6 kat zamlandı. Yakında asgari ücret yeniden yükselecek. 2023 yılında bir şoförün maliyeti 12-13 bin liranın altında olmayacak” ifadelerini kullandı.
Servis ve taksi bizden fazla para kazanıyor
Çolak, “5 yıl önce bir yolcu ücreti ile bir dürüm alabiliyorduk, şu anda 15-20 liranın altında dürüm yok. Servis ve taksi bizden fazla para kazanıyor. Çünkü bunların giderleri yok, ama biz aracın içerisinde yolcu olsa da olmasa da mecbur çalışmak zorundayız. Araçlarımız sabah 05:00’da kontağı açıyor, gece 00:00’a kadar çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Taktırmamız gereken kameranın maliyeti 20 bin TL civarında
‘Bizden online kamera taktırmamızı istiyorlar’ diyen Çolak, “Zaten araçlarımızda araç takip sistemi ve kameramız mevcut. Buna rağmen bizden kamera istiyorlar. Taktırmamız gereken kameranın maliyeti 20 bin TL civarında. Bunu her aracın taktırmasını istiyorlar. Bu bizden isteniyorsa belediyenin de destek vermesi gerekiyor. Çünkü insanların evine ekmek götürmekte zorlandığı bir dönemde bu meblağ çok yüksek” açıklamasını yaptı.
40’ın üzerinde araç kontak dahi açmıyor
40’ın üzerinde aracın kontak dahi açmadığını sözlerine ekleyen Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkan Başkanı Sofu Çolak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu anda 40’ın üzerinde aracımız para kazanamadığından çalışmıyor. Ayrıca esnafımızın yüzde 95’i bankalara borçlu durumda. En mustarip olduğumuz konulardan biri de serbest kartlıların yanı sıra öğrenci kartları. 55 yaşındaki kişi de bile öğrenci kartı bulunuyor. Gazianteplilerin tümü öğrenci olmuş da haberimiz yok. Bu tür kartları almak kolay olmamalı ve her insana verilmemeli.”