Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, 2019 yerel seçimlerine Milliyetçi Hareket Partisi’nden girerek %49’dan fazla seçmen oyu alarak belediye başkanı seçilmiştir. Kastamonu Belediye Başkanı, Kastamonu’ya gelişinden itibaren yaklaşık 21 yıldır ülkücü hareketten maddi ve manevi desteğini esirgememiş, ona gönülden bağlı kalmıştır.
Kastamonu Belediye Başkanı Kimdir?
Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu 1967 doğumludur. İlk, orta ve lise eğitimini Kastamonu’da tamamlayan Başkan, yükseköğrenimini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. İstanbul’da, Sarıyer ilçesindeki bir hastanede acil hekimliği yaptıktan sonra yüksek ihtisasını göz hastalıklarında tamamlamıştır. 90’lı yıllardan beri ülkücü hareketin destekçilerinden biri olan Vidinlioğlu Türk Ocağı delegesidir ve evlidir. Rahmi Galip Vidinlioğlu’nun iki de çocuğu vardır.
Kastamonu’nun Nüfusu Nedir?
Kastamonu nüfusu yaklaşık 380.000 kişiden oluşur. Nüfus bir önceki yıla oranla %0,21 oranında düşmüştür. Nüfusun yaklaşık yarısını kadınlar, yarısını da erkekler oluşturur.
Kastamonu Hangi Bölgemizdedir?
Kastamonu, Türkiye’nin Kuzey’inde bulunan bir Batı Karadeniz şehridir. Doğusunda Sinop, Bartın ve Batısında Karabük varken şehrin Kuzeyinde Karadeniz, Güneyinde de Çankırı bulunur.
Kastamonu’nun İlçeleri Nelerdir?
Kastamonu’nun ilçeleri aşağıda verildiği gibidir:
- Abana
- Ağlı
- Araç
- Azdavay
- Bozkurt
- Cide
- Çatalzeytin
- Daday
- Devrekani
- Doğanyurt
- Hanönü
- İhsangazi
- İnebolu
- Küre
- Merkez
- Pınarbaşı
- Seydiler
- Şenpazar
- Taşköprü
- Tosya
Kastamonu’nun Tarihi Nasıldır?
Kastamonu’nun tarihi oldukça derindir. Şehir, inanışa göre M.Ö. 18. Yüzyılda Romalılar tarafından kurulmuştu. Adı Timonin olarak bilinmekteydi. 10. Yüzyılda Bizanslılar tarafından Kastra Komnenon olarak yeniden adlandırılan şehir, Türkçeleştirilmiş ve kısaltılarak Kastamonu yapılmıştır. İbni Battuta şehri ziyaret etmiş ve fyatları düşük olmakla birlikte malların çok ve çeşitli olduğu, gördüğü en geniş ve büyük şehirlerden biri olduğunu yazmıştır. Battuta, Kastamonu’da kırk gün boyunca kalmıştır.
Şapka Kanunu’nun ve Kıyafet Devrimi’nin çıktığı ve Türk insanının giyimini modernleştiren bu dönemde (1925 yılı) Atatürk, bu kanunu ve devrimi Kastamonu’da halkla paylaşmıştır. Atatürk konuşmasını Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kastamonu’daki binasında yapmıştır ve bina bugün Kastamonu’nun Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır. Atatürk’ün Kastamonu gezisinde yanında olan eşyalar da müzede sergilenmektedir.
Kastamonu’nun İklimi Nasıldır?
Kastamonu’nun iklimi nemli karasal iklimdir. Kışları soğuktur ve yazları da ılıktır. Yağış yıl boyu düzgün bir biçimde dağılır; ancak baharda daha fazla yağış aldığı görülür. En sıcak ayları Temmuz ve Ağustos’tur.
Kastamonu Belediyesi’nin Hizmetleri Nelerdir?
Kastamonu Belediyesi’nin hizmetleri aşağıdaki gibidir:
- Hilal Masa-Alo 153
- Çocuk Bakım Evi
- Yaşlı Bakım Hizmeti
- Temizlik Hizmetleri
- Cenaze Hizmetleri
- Evlendirme Akdi
- Öğrenci Çamaşırhanesi
- Öğrencilere Çorba İkramı
- Belediye Kütüphanesi
- Sosyal Market
- Geçici Hayvan Bakım Evi
- Hayvan Ambulansı
- Hanımlar Eğitim ve Kültür Merkezi
- Kastamonu Belediyesi Eğitim Merkezi
Kastamonu Belediyesi’nin Etkinlikleri Nelerdir?
Kastamonu Belediyesi’nin 2022 yılı etkinlikleri şöyledir:
- 7 yaş ve üzeri tüm vatandaşların davetli olduğu Çanakkale Gezisi,
- Yetişkinlere açık, ücretsiz Tiyatro Gösterisi olan Yarası Olana Bizim Hastane adlı 2 perdelik komedi,
- İlk, orta ve lise eğitimine devam eden çocuklarımızın katılımına açık olan şiir, resim ve mektup yarışması, “Şerife Bacı’nın Torunları Çanakkale’yi Anlatıyor”,
- Karne Hediyesi film Gösterimi ve
- 7-15 yaş arası çocuklarımıza karne hediyesi olarak düzenlenen Ilgaz Gezisi’dir.
- Kastamonu’nun Neyiyle Meşhur?
- Kastamonu elbette en çok sarımsağıyla meşhurdur; ama aşağıdakiler de yörenin adının anıldığı tarihi anekdotlar ve yemeklerdir:
- Şapka ve Kıyafet Devrimi’nin halka bildirildiği şehirdir.
- İlk kez İstiklal Marşı da bu şehirde okunmuştur.
- Tosya pirinci ve Taşköprü sarımsağı çok ünlüdür.
- Kastamonu ayrıca Kuyu Kebabı, Banduma, Tarhanalı Çörek, Oğmaç Çorbası gibi yöreye özgü lezzetlerle de meşhurdur.