Karın ağrısı ve mide bulantısının birlikte görülmesi birçok insanın yaşamlarının bir döneminde karşılaştığı hastalık tablosudur. Birçok sebebi olmasına rağmen stres, reflü, ülser, halk arasında mide üşütmesi şeklinde söylenen sindirim sistemi enfeksiyonu olan gastroenteritler başı tutar. Karın ağrısı ve mide bulantısına eşlik eden baş ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler de hastalığın sebebinin anlanmasına yardımcı olur.
Karın Ağrısı Sebepleri Nelerdir?
Karın ağrısı bazen karnın tek bir noktasında, bazen yayılmış halde bazen de artan şekillerde olabilir. Akut karın ağrısı kısa süre içinde oluşan; yine aynı şekillerde kısa süre içinde sonlanan ağrılardır. Kronik ağrılar ise devamlı olabileceği gibi aralıklı şekillerde de görülebilir. Karın ağrısının sebepleri aşağıdaki gibidir:
- Enfeksiyonlar,
- Apandisit,
- Bağırsakta meydana gelen tıkanıklıklar,
- İdrar yolu enfeksiyonları, sistit (mesane iltihaplanması) gibi üriner sistem sorunları,
- Akciğerleri saran zarın iltihaplanması (plevrit)
- Kalp krizi, perikardit (kalp çevresindeki dokunun iltihaplanması) gibi kalbi ilgilendiren sorunlar …
Görüldüğü gibi birçok hastalık karın ağrısına neden olabilir. Doktora danışılması gereken bir tablodur.
Mide Bulantısı Sebepleri Nelerdir?
Mide bulantısı da karın ağrısı gibi günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir tablodur. Üst karın bölgesinde tarifleyebileceğimiz bulantı; genelde sindirim sistemiyle ilgili sorunları anlatsa da başka hastalıkların sonucu olarak da görülebilir. Mide bulantısı sebeplerine örnek vermek gerekirse:
- Zehirlenmeler,
- Gıda intoleransı,
- Gastrit, ülser gibi mide sorunları,
- Apandisit,
- Hamilelik ...
Karın Ağrısı ve Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Karın ağrısı ve mide bulantısı tedavisi için öncelikle altta yatan hastalık tedavi edilmelidir. Karın ağrısı ve mide bulantısı belirtilerine neden olan hastalık doktor tarafında tespit edildikten sonra ek gıdalar ve bitkisel yöntemlerle hasta desteklenebilir. Karın ağrısı için önemli olan hastanın kendisinin bir ağrı kesici almamasıdır, doktor tavsiyesi alındıktan sonra ilaçla tedaviye başlanmalıdır. Karın ağrısı için yeme şekli düzenlenebilir, bol su içilebilir, duruma göre karna sıcak su konulabilir, çay ve kahve tüketimi azaltılabilir. Mide bulantısı için de yine aynı şekilde doktora gitmek önemlilik arz eder. Kısa süreli veya sebebi bilinen bir ağrıysa zencefil, nane limon çayı, patates gibi besinler alınabilir; mide dinlendirilmesi yapılabilir. Kusma eşlik ediyorsa bol su içilmesi önemlidir.
Karın Ağrısı ve Mide Bulantısıyla Birlikte Halsizlik Görülmesi Ne Anlama Gelir?
Karın ağrısı ve mide bulantısıyla birlikte halsizlik büyük çoğunlukla enfeksiyon kapıldığı anlamına gelir. Bununla birlikte ishal, kusma, ateş de eşlik edebilir. En yakın sağlık merkezine başvurulması gerekir. Doktora danışılmadan antibiyotik veya ağrı kesicilerin alınmaması gerekir. Enfeksiyona sebep olarak bakteriler, virüsler ve çeşitli parazitler verilebilir. Sağlık merkezine gitmeden önce mümkünse bolca su alınmalı, hastanın dinlenmesi sağlanmalıdır.
Kusturmayan Mide Bulantısı Neyi İfade Eder?
Mide bulantısı ve kusma insanların genelinde bir korkuya sebep olur. Kusturmayan mide bulantısı hastanın günlük yaşamını olumsuz etkilediği için erken bir şekilde doktora gidilmelidir. Kusturmayan mide bulantısı hastanın susuz kalmasıyla ilgili olabildiği gibi; hamilelik ve diyet yaparken de oluşabilir.
Karın Ağrısı, Mide Bulantısı gibi Sorunlarda Hangi Branştan Doktora Görünmeliyiz?
Öncelikle karın ağrısı ve mide bulantısı belirtilerini anlamak için evde bir ilaç alınmaması gerekir daha sonra da doktora başvuru yapılması gerekir. Karın ağrısı, mide bulantısı gibi sorunlarda başvurulacak doktor gastroenteroloji uzmanı olmalıdır. Sonraki süreçte doktor hastayı başka branşlardan doktorlarla görüşmesini sağlayabilir. Örneğin bir hamilelik süreci varsa hasta kadın doğum bölümüne yönlendirilir; bir tıkanma, apandisit gibi bağırsağı ilgilendiren durumlar varsa genel cerrahiye yönlendirilebilir. Bazen de tanı koymak için endoskopi veya kolonoskopi yapılabilir.