Sürekli kramp girmesi birçok hastalığın habercisi olabilir. Aslında kramplar çoğu zaman zararsız olsa da altta yatan bir rahatsızlık da krampa yol açabilir. Sürekli kramp girmesine yol açabilecek rahatsızlıklar veya durumlar aşağıdaki gibidir:
- Yetersiz kan akışı
- Sinir sıkışması
- Mineral yetersizliği
- Yaşlanma
- Dehidrasyon (Ciddi Su Kaybı)
- Hamilelik
- Diyabet
- Sinirlerdeki problemler (Nörolojik muayene gerektirir)
- Karaciğer bozuklukları
- Tiroid bozuklukları
Ayağa Neden Kramp Girer?
Ayağınıza kramp girmesinin ana sebepleri genelde ya susuz kalmanızdır, çünkü kaslarınız esnemek, kısalıp uzamak için suya ihtiyaç duymaktadır, ya da Kalsiyum gibi minerallerin vücudunuzda eksikliğinin yaşandığı bir dönemde olmanızdır. Çok egzersiz yapıp yeterli miktarda sıvı ve mineral almamak da aynı probleme yol açar.
Gece Kramp Girince Ne Yapılmalı?
Geceleri kramp girince kramp giren bölgeye masaj yapmayı, su içmeyi ve egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz. Geceleri el ve ayaklarınıza kramp giriyorsa uykuya geçmeden önce kaslarınızı esnetmeyi veya hafif bir egzersiz yaptıktan sonra yatağa girmeyi deneyebilirsiniz. Kalsiyum alımını da arttırırsanız (süt ürünleri tüketerek) bu problemi yaşama sıklığınız oldukça azalacaktır.
Baldır Krampı Nasıl Geçer?
Genelde krampların tedavisi ya su alımıyla gerçekleştirilir ya da bölgeye masaj yaparak veya sorunlu bölgedeki kasları esneterek. Baldır krampı da baldırımızı esneterek tedavi edebileceğimiz bir rahatsızlıktır. Baldır krampı yaşıyorsanız lütfen şu adımları takip edin:
- İki kolunuzu duvara yaslayın
- Düz durduğunuzdan ve ayaklarınızın yere düz bir şekilde bastığından emin olun.
- Ellerinizi duvara doğru bastırın ve ileri eğilerek baldır kaslarınızı esnetin. 2-3 saniye bu şekilde durun.
- Sonra tekrar düz bir şekilde ayakta durun.
- Özellikle yatmadan önce günde üç kere 5 dakika boyunca bu egzersizi yapın.
- Eğer bu yolla kramp sayısında ve sıklığında bir azalma olursa bu egzersizi gün içinde bir veya iki kere yapmanız yeterli olacaktır.
Kramplar Nasıl Teşhis Edilir?
Kramplar şikayetinizin büyüklüğüne göre incelenir. Doktorunuz öncelikle iş yerinde ve diğer yaşantınızda kramp girmesine yol açabilecek etkinliklerde bulunup bulunmadığınızı öğrenmek isteyecektir. Eğer kaslarınıza şiddetli kramplar giriyorsa doktorunuz kan ve idrar tetkikleri yaptırmanızı isteyebilir. Böylelikle altta yatan bir karaciğer veya böbrek probleminiz olup olmadığı ortaya çıkar. Nadiren MRI çektirmeniz istenebilir; çünkü az da olsa nörolojik (sinirlerde) bir problem şiddetli kramplara neden olabilir.
Krampları Önlemenin Yolları Nelerdir?
Krampları önlemenin yolları basittir. Genel prensip olarak vücudunuzu susuz bırakmamalı ve kaslarınızı esnetmelisiniz. Sıvılar kaslarınızın kasılmasına ve rahatlamasına yardımcı olur. O yüzden her gün en az sekiz bardak su için ve şunu unutmayın; almanız gereken su, yediklerinize, cinsiyetinize, gün içinde yaptığınız egzersiz derecesine, sağlık durumunuza, yaşınıza ve aldığınız ilaçlara bağlıdır. Eğer kaslarınızı geniş bir periyotta kullanacaksanız, harekete geçmeden önce kaslarınızı esnettiğinizden emin olun. Bu istenmeyen her türlü kas probleminin önüne geçmenizi sağlayacaktır.
Kramp Girmesi Probleminde Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Kramp girmesi probleminde doktorunuza aşağıdaki durumlarda danışmalısınız:
- Ağrı çok şiddetliyse
- Ağrı çok sıklıkla yaşanıyorsa
- 10 dakikadan fazla sürüyorsa
- Ağrı su içmenize, masaj yapmanıza veya egzersiz yapmanıza rağmen gitmiyorsa
- Bir kimyasala maruz kaldıktan veya bir ilaç kullandıktan sonra gelişmişse.
Mideye Neden Kramp Girer?
Mideye kramp girmesinin birçok sebebi olabilir. Bazıları aşağıdaki gibidir:
- Diyetinizde, midenize rahatsızlık veren bir besin olabilir,
- Anksiyete, mide krampına, özellikle stres altında olduğunuzda, sebebiyet verebilir,
- Midenizde viral veya bakteriyel bir enfeksiyon olabilir,
- Zehirlenmiş olabilirsiniz,
- Kabız veya regl döneminde olabilirsiniz veya
- IBS dediğimiz İrritabl bağırsak sendromundan muzdarip olabilirsiniz.
- Nadiren aşırı mide krampına kusma eşlik edebilir ve bu durum da apandisit gibi bir probleminiz olduğu anlamına gelebilir.