Hırsızlık Suçunda Ceza Avukatının Önemi

Hırsızlık suçu basit ve nitelikli hırsızlık suçu olarak ikiye ayrılır. Basit hırsızlık suçu cezasının alt sınırı bir yıl ve nitelikli hırsızlık suçunun alt sınırı üç yıldan başlar. Bina içinde muhafaza altına alınmış eşyanın çalınmasına ilişkin hırsızlık suçunun alt sınırı da beş yıldan başlar. Bu sebeple özellikler nitelikli hırsızlık suçunun alt sınırı yüksek olmasından dolayı cezaevinde tutuklu veya hükümlü olarak yatma durumu vardır.

Günümüzde nitelikli dolandırıcılık ile birlikte en çok açılan ceza davaları hırsızlık suçlarıdır. Hırsızlık suçunun yargılaması asliye ceza mahkemesinde yapılır. Bu davalarda bu suçlarda tecrübeli ceza avukatlarının yargılama aşamalarında yaptığı işlemler çok önemlidir. Hırsızlık suçlarına bakan ceza avukatı öncelikle müvekkili olan şüpheli/sanık ile görüşüp müvekkiline dava bilgilendirmesi yapar. Ortaya çıkacak yargılama aşamasında meydana gelecek durumları ortalama kaç duruşma süreceğini, dava dosyasındaki delil durumuna istinaden dava sonucunun beraat mi veya ceza ile mi sonuçlanacağını belirtir.

Bina İçinde Muhafaza Altına Alınmış Olan Eşya Hakkında Hırsızlık Cezası Kaç Yıl?

Hırsızlık suçunun bu suç fiili nitelikli hırsızlık olarak meydana gelir. Hırsızlık suçunda en çok bu bina içinde ki eşyanın çalınmasına dair hırsızlık suçlarının yargılaması yapılır. En çok hırsızlık dava dosyası bu suç filli konusu ile ilgilidir. Bu suçun alt sınırı beş yıldır. Yargılaması Asliye ceza mahkemesinde yapılır.

Yargılanan sanık alt sınırdan ceza alırsa beş yıl ceza alır. Ayrıca iyi hal indiriminden dolayı altıda bir oranında indirilerek dört yıl iki aya düşer. Bu suçtan ceza alıp cezası kesinleşen sanık cezaevine girer. Kapalı cezaevinde kalma süresi ortalama iki haftadır. Kimi müvekkillerimizin 11 günde kapalı cezaevinde kaldığı olmuştur. Şu an koronavirüs izinlerinin devam etmesi ayrıca suç adi yani ağır bir suç olmamasından dolayı dört yıl iki ay ceza alan sanık 11 ile 14 gün arasını kapalı cezaevinde geçirip açık cezaevine girmeden denetimli olarak serbest bırakılır.

Hırsızlık Suçunda Zararı Gidersem Beraat Eder miyim?

Hırsızlık suçunun basit ve nitelikli halleri şikayete bağlı olmayan ve resen direkt olarak soruşturulan suçlar olması dolayısı ile soruşturma boyutunda basit hırsızlık suçu uzlaşmaya tabidir

Basit hırsızlık suçunda soruşturma boyutunda mağdurun zararı giderilir taraflar anlaşırsa soruşturma dosyası kapatılır Asliye ceza mahkemesinde hırsızlık suçuna dair dava açılmaz.

Nitelikli hırsızlık suçu ciddi bir suç olması sebebi ile bu aşama da etkin pişmanlıktan yararlanma durumu çok önemlidir. Nitelikli hırsızlık suçunda şüpheli suçu kabul edip mağdurun mal varlığı zararını giderirse suç fiiline dair ceza üçte iki oranı kadar indirim yapılabilir.

Soruşturma evresinde değilde kovuşturma evresi olan asliye ceza mahkemesinde yapılan duruşma esnasında mağdurun malvarlığı zararı giderilirse verilecek ceza da yarı oranında indirim yapılabilir. Nitelikli hırsızlık suçlarda etkin pişmanlıktan yararlanma durumu önemlidir. Sanık etkin pişmanlıktan yararlanırsa verilen ceza yarı oranında indirilip hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve cezanın ertelenmesi şeklinde lehe hükümlerden yararlanabilir. Bu sebeple bu aşamalarda en iyi ceza avukatı ile çalışmak hırsızlık suçundan yargılanan şüpheli ve sanıklar açısından çok önemlidir.

Hırsızlık Suçundan Beraat Etmek?

Hırsızlık suçundan uzman ceza avukatının yapacağı gerekçeli savunmalar beraat etmek mümkündür. Lakin bu durumlarda soruşturma ve dava dosyalarının etraflıca incelenerek gerekçeli savunmaların hazırlanması gerekir. Yazılı savunma kadar Asliye Ceza mahkemesinde yapılacak sözlü savunma da çok önemlidir.

Soruşturma evresinde adli kolluk uzman raporu çok önemlidir. Uzman raporunda kamera kaydı veya suç fiilinin meydana geldiğine dair herhangi bir delil yoksa ceza avukatı dosya da şüphe olduğunu bizzat yargıtay kararı ile birlikte dosyaya sunar.

Dosya da suçun işlendiğine dair sabit bir delil yoksa dosya da şüphe vardır. Bu sebeple yargılanan sanık yargılandığı hırsızlık suçlamasından beraat edebilir. Gerekirse suçun sabit olmadığı ve açıkta kalan durumlar varsa savunmalara eklenmeli buna ek olarak soruşturma evresinden bağımsız olarak gerekirse sanık tarafı masrafını ödeyerek yeni bir bilirkişi raporu aldırılmalıdır.

Ceza hukuku temaslı ve hareketli bir hukuktur. Ceza avukatının yapacağı işlemler sadece ofisten dilekçe göndererek olmaz. Gerekirse kalem müdürlüğüne giderek dosya da eksiklikler varsa bu durumu tespit edecek belirli eksik noktaları asliye ceza mahkemesi kaleminde ki memura bilgisini verecektir. Ceza dosyalarında kolay bir şekilde beraat edilmez. Ceza avukatlarının verdiği emekler ve çıkardığı deliller savunmalar neticesinde ciddi bir sonuç alınır. https://www.yanardagavukatlik.com/ceza-avukati/ sayfasını ziyaret ederek daha fazla bilgi alabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri