Dijitalleşmenin Ortasında Hobiler

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan pandemi nedeniyle evde geçirdiğimiz vakitler bir hayli arttı. Hepimiz hiç olmadığı kadar evde vakit geçirmeye başladık ve çeşitli durumlarla karşılaştık. Evde geçirilen zamanlar pek çok kişinin kendisiyle daha yakın ilişkiler kurmasına, kendini keşfetmesine olanak sağlarken bazı insanlar içinse çeşitli anksiyete problemlerine neden oldu.

İçinde yaşadığımız dünyanın giderek dijitalleşmesi de insanların bireyselleşmesine bir takım katkılar sağladı. Dünyada yükselen bireyselleşme trendi, pandemiyle birlikte artan evde zaman geçirme oranlarıyla iyice yükselişe geçti. Günümüzde insanlar birey olmaya, tek başına ayakta kalmaya çok daha yatkınlar. Zamanlarının büyük bir bölümünü başkalarına ve başkalarının isteklerine göre değil, kendi isteklerine göre planlıyorlar.

Bireyselleşmeyi kısaca tanımlamamız gerekirse; bireyin kendine özgü ilgi alanları, hobileri ve sosyal çevresi ile kendine yetmesi anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Buradan da hareketle hobilerin bireyselleşme yolunda önemli olduğu çıkarımını yapabiliriz.

Hobiler hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendimizi iyi hissetmemize yardımcı olur. Hobilerimizle uğraşırken ruhsal bir rahatlama içine gireriz. Bir çeşit meditasyon yapmış gibi hissederiz. Hobilerimiz sonucunda ortaya çıkan ürünlere bakarak sanatsal bir zevk duyabilir, ruhumuzu zenginleştirebiliriz.

Ayrıca hobiler zamanın verimli kullanılmasına da katkı sağlar. Boş zamanlarınızı nasıl değerlendireceğiniz tamamen size ve ilgi alanlarınıza bağlıdır. Her insanın yapmaktan keyif alacağı bir hobisi olabilir. Yeter ki keşfetmek isteyin!

Evde geçiren zamanı anlamlı kılmak, ruh sağlığını korumak ve çeşitli ürünler ortaya koymak için çeşitli hobiler edinebileceğinizden bahsettik. Gelin evde yapılabilecek hobiler neler, birlikte inceleyelim.

Evde Yapılabilecek Hobiler

Hobi denince aklınıza neler geliyor? Bir hobi edinmek için evden çıkmanız gerekmediğini söylesek ne dersiniz? Evde yapabileceğiniz onlarca hobi bulunmaktadır. Gelin bunlara birlikte bakalım.

Fiziksel Hobiler

Dans etmek ve spor yapmak fiziksel hobilerin başında gelmektedir. Dans da spor da hareket etmekten çok daha fazlasıdır. Vücudumuz dans ederken iyi hissetmemizi sağlayan bütün hormonları salgılar ve çok daha mutlu hissetmemizi sağlar. Öz saygıyı geliştirir ve kişinin bedeniyle barışmasına ön ayak olur.

Bunun yanında kilo vermek isteyenler ya da fit görünümünü korumak isteyen kişiler için de harika iki seçenektir. Her gün belirlediğiniz düzenli bir vakitte bu hobiye zaman ayırdığınızda vücudunuzdaki değişimlere şaşırabilirsiniz.

Ayrıca dans etmenin ve spor yapmanın bilimsel olarak kanıtlanan faydaları da bulunmaktadır. Beynin bilişsel işlevini geliştirdiği ve demans riskini azalttığı yapılan farklı araştırmalarda ortaya konmuştur.

El İşi Hobiler

Fiziksel hobilerin dışında el işçiliği gerektiren hobilere de başlayabilirsiniz. El işçiliği gerektiren hobilerle uğraşırken zihinsel bir boşalma yaşayabilirsiniz. Sadece yaptığınız işi düşünerek geçirdiğiniz saatler sonunda oldukça rahatlamış hissedebilirsiniz.

El işçiliği hobiler kişisel gelişim için de oldukça faydalıdır. Elinizden güzel ürünlerin çıktığını gördükçe kendinize olan güveniniz artar. Ayrıca bu tarz hobilerle ilgilenmek yaratıcılığınız açısından da oldukça faydalıdır. Yaratıcılığınızı arttırırlar. Bütün bunların neticesinde farkında olmadan çok daha mutlu hissetmeye başlarsınız.

El işi hobi denildiğinde akla pek çok şey gelmektedir. Gelin evde yapılacak el işi hobiler neler birlikte bakalım.

Takılar: Ucuza alabileceğiniz boncuk ve zincirlerle çeşitli takılar yapabilirsiniz. Kolyeler, bileklikler, küpeler, anahtarlıklar vb ürünleri yapmak sizi hem mutlu hissettirir hem de bir sürü yeni takınız olmuş olur. Ayrıca bu ürünleri sevdiklerinize de hediye ederek onları mutlu edebilirsiniz.

Çeşitli oyuncaklar ve kuklalar: Eğer çocuğunuz varsa ya da çocuklarla yakından ilgilendiğiniz bir mesleğiniz varsa oyuncak amigurumi bebekler ve kuklalar yapabilirsiniz. Zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız bu hobi sayesinde yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayabilirsiniz. Farklı kumaşları bir araya getirerek yapabileceğiniz kuklalar olduğu gibi çoraplarla bile kukla hazırlayabilirsiniz.

Yün ürünler: Kış aylarının vazgeçilmez ürünlerinden olan atkı, bere, patik, şal, battaniye gibi ürünleri örebilirsiniz. Örgü örmek uzun yıllardan beri hepimizin hayatında olan bir hobidir. Hem de oldukça kolay tekniklerle öğrenmeniz mümkündür. Kendi kıyafetlerinizi kendiniz hazırlayabilir, sevdiklerinize hediyeler örebilirsiniz. Hem zihinsel hem de fiziksel bir aktivite olan örgü örmek beyninize de oldukça iyi gelecektir.

Çiçek buketleri: Biraz pahalı bir hobi olsa da çiçeklerle uğraşmayı seven kişilerin mutlaka denemesi gereken el işi hobileri arasındadır. Çiçek buketleriyle gelin tacı, yaka çiçekleri yapabilirsiniz. Kapı süsleri yaparak kapınıza asabilirsiniz. Çiçeklerin huzur veren dünyasında kendi huzurunuzu bulabilirsiniz.

Tablolar: Resim yapabilirsiniz. İçinizdeki sanatçıyı dışarı çıkarabilir ve yaratıcılığınızın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Üstelik bu hobiye başlamak için büyük paralar harcamanıza da gerek yok.

Süs eşyaları: Çeşitli materyallerden süs eşyaları yapabilirsiniz. Örneğin polimer kil ile yapılan ürünler son yıllarda oldukça popüler olmuş durumda. Kil ile uğraşmak da insanları rahatlattığın oldukça fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Kil ile tütsülük, küllük, süs tabakları, biblolar yapabilirsiniz. Bu ürünleri evinizde sergileyebilirsiniz.

Yaptığınız hobilerin sonucunda ortaya çıkan ürünleri internetten satışa çıkararak para kazanmanız, ek gelir elde etmeniz de mümkündür. Hem hobinizle meşgul olup hem de para kazanabileceğiniz bir gelir modeli yaratabilirsiniz. En çok satılan el yapımı ürünler hakkında daha fazla bilgi toplayarak hobinize yön verebilirsiniz. Günümüzde pek çok kişi evde yaptığı sanat eserlerini, takıları, dekorasyon ürünlerini, hediyelik eşyaları internet üzerinden satarak para kazanmaktadır.

Kısacası dijitalleşme çağında sosyal medya hesapları ve internet siteniz üzerinden kendi içsel yolculuğunuzu ve hobi serüveninizi anlatabilir, ilgi duyan kişilere yol göstererek para kazanabilirsiniz! Yaptığınız ürünleri satabileceğiniz gibi dilerseniz hobi setlerini de online olarak satabilirsiniz. İnternetten hobi ürünleri satarak para kazanmak konusunda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz ilgili yazıya göz atabilirsiniz. Bu konuda aklınıza gelecek olan bütün soruların cevaplarını bulabileceğiniz bu yazı sayesinde siz de internetten ürün satabilir ve kazanç elde edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri