Cinsel Taciz Suçu Nasıl İspatlanır?

Cinsel taciz suçunun ispatı, suçu konu alan yargılamanın seyrini belirleyen en mühim unsurlardandır. Zira cinsel taciz suçu nedeniyle yapılan yargılamalar büyük oranda delil, tanık ve ispat üzerinden yürür. Söz konusu suçun ispatlanması oldukça güçtür. Zira, cinsel taciz suçu genellikle iki kişi arasında cereyan eder ve görgü tanığı, kamera kaydı ve sair ispata elverişli araçların olmaması, ispatı daha da güç hale getirir. Bu itibarla, gerek ispatın sağlam temeller üzerinde gerçekleştirilebilmesi gerekse sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi adına İstanbul ceza avukatından hukuki destek alınması yararlı olacaktır.

Cinsel taciz suçunun ispatı hususunda Yargıtay bir dizi kriter getirmiştir. Fail ile mağdur arasında yaşanan cinsel taciz suçunda herhangi bir tanık bulunmuyorsa suçun ispatı, aşağıda sıralanan olguların tartışılmasıyla belirlenir:

Fail ile mağdur arasında tanışıklık olup olmadığı,

Fail ile mağdur arasında maziye dayanan husumet olup olmadığı,

Mağdurun şeref ve onuru ile alakalı bir hususta iftira atmasını gerektiren neden olup olmadığı,

Mağdur beyanının tutarlı olup olmadığı.

Cinsel Taciz Suçunun Cezası Nedir?

Basit cinsel taciz suçunun düzenlendiği TCK md.105/1 hükmü gereğince bir kişi, bir başkasını cinsel amaç güderek taciz ederse 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılır. Suç fiili bir çocuğa karşı işlenirse faile hükmedilecek ceza, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.

Nitelikli taciz suçunun cezası ise TCK md.105/2 ile düzenleme altına alınmıştır. Buna göre;

Bir kişi, kamu görevinin, hizmet ilişkisinin veya aile içi ilişkinin yarattığı kolaylıktan istifade ederek,

Bakıcı, koruyucu, vasi, eğitici, öğretici, aile veya sağlık hizmeti veren veya koruma, bakım yahut gözetim yükümlülüğü altına bulunan kimseler tarafından,

Aynı işyerinde çalışıyor olmanın sunduğu kolaylıktan yararlanmak suretiyle,

Elektronik haberleşme araçları ya da postanın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,

Teşhir suretiyle,

Cinsel taciz suçu işlenirse faile hükmedilecek ceza, basit cinsel taciz suçu cezasının yarı oranda artırılmış halidir. İşlenen suçtan ötürü mağdurun işini bırakması, okulundan ya da ailesinden ayrılmak zorunda kalması halinde faile hükmedilecek cezanın 1 yıldan az olması mümkün değildir. Görüleceği üzere cinsel taciz suçu ve özellikle nitelikli halleri için oldukça ağır ceza yaptırımı öngörülmüştür. Bu suç sebebiyle gerçekleştirilen yargılamalarda uzman desteği almak, İzmir ceza avukatından hukuki yardım talep etmek isabetli olacaktır.

Cinsel Taciz Suçunda Şikâyet ve Zamanaşımı Süresi

Cinsel taciz suçu, basit şekli ile işlendiği takdirde şikâyete tabidir. Bu suçta şikâyet süresi, failin veya suçun işlendiğinin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır. 6 ay içinde kullanılmayan şikâyet hakkı düşer. Ancak cinsel taciz suçu, nitelikli halleriyle birlikte işlendiğinde şikâyet söz konusu değildir. Nitelikli taciz suçunda şikâyet söz konusu olmadığı için şikâyet süresi de bulunmaz. Ancak nitelikli hallerde dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri