Antep fıstığının kilogramı 310 TL’yi gördü. Vatandaşta, Esnaf İsyan Etti: ' Geçen yıl kilogramı 100 lira olan birinci sınıf Antep fıstığı bu sene 310 lira oldu!'

Yeni mahsul kavrulmuş Antep fıstığının kilogramı 310 TL’yi gördü. Vatandaş tezgahlardaki rakamları görünce isyan ederken, esnaf da bu fiyatlarla satışların düşmesinden isyanda. Geçen yıl kilogramı 100 liradan satılan birinci sınıf fıstığın bu sene 310 liraya satılmasına tepki gösteren vatandaşlar almaktan vazgeçerken, esnaf da kara kara nasıl satış yapacağını düşünüyor.

Uzunca bir zamandır çerez karışımlarında antepfıstığı oranını düşüren vatandaş, fıstığın son fiyatlarını görünce çileden çıkıyor. Geçen yıl kilogramı 100 lira iken pahalı olduğunu belirtilen antepfıstığının kilogramı 310 TL’yi gördü. 

Bir yılda dört kez zam gören fıstık, geçen seneye göre yüzde iki yüz zamlı satılıyor. Satıcıları ve vatandaşı yakından etkileyen bu fiyat artışı, fıstık alımını düşürürken yakından ilgili olan baklavayı da aynı şekilde olumsuz etkiledi. Daha önce yerli turistin aldığı antepfıstığı artık turiste bile satılamayacak fiyata ulaştı.

SATICI DA MAĞDUR
Satışların ciddi anlamda düştüğünü söyleyen esnaf, bu duruma çözüm bulmak için devletin bir fiyat belirlemesini ve yakından izlemesi gerektiğini düşünüyor. 
Karagöz caddesinde Fıstık esnafı olan Mehmet A, ‘’Şuan kavrulmuş Antep fıstığının iyisi 250-310 arası satılıyor. Yani geçen yıla göre yüzde 200 arttı. Malum ekonomik krizden dolayı her şey yükseliyor, çiftçi elindeki ürünü uygun vermiyor. Bundan dolayı da fiyatlar artıyor. Vatandaş fıstığı eskisi kadar çok alamıyor. İnsanların alım gücü düştü. Sekiz yıldır bu işi yapıyorum ilk açtığım senelerde her şey daha iyiydi. Yakında tezgahlardan tamamen kalkarsa şaşırmayın. ‘’ şeklinde konuştu.


Esnaf Murat Y, ’’Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 200 arttı. . Mesela kavrulmuş Antep fıstığının fiyatı  bu yıl 180-300 lira arası değişiyor. Geçen yıl 80 ile 170 arasındaydı. Turizme hizmet veren bir kuruluş olduğumuz için gelen yerli ve yabancı turistler almadan gitmiyor. Ama her seferinde alım miktarları biraz daha düşüyor. İşler gittikçe düşüyor bir şey yapılmasını bekliyoruz.’’ Dedi.
180 liralık fıstığın çok kaliteli olmadığını belirten Ayhan M, ’’ Fiyatlarımız geçen seneye göre üç kat arttı. Kavrulmuş Antep fıstığının en iyisinin fiyatı 300 lira. Geçen sene ise 110 liraydı. En ucuz fıstığımız şuan 180 liradan satılıyor. Ama bunda da içi boş çok çıkıyor.  Müşteri zor bulunuyor gördüğünüz gibi meydan belli.’’ Diyerek mağdurluğunu dile getirdi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri