Paslanmaz Çelikte Kumlama Ne İşe Yarar?

Paslanmaz çelik kullanılacağı alana göre farklı kimyasal ve fiziksel korozif dayanıklılık düzeylerinde üretilir. Korozyon direnci için en önemli olan konulardan bir tanesi de çeliğin oksijenle bağlantısının kesilmesidir. Metallerin genellikle havayla temasının kesilmesi için boyama işleminin yapılması gerekir. Boyama işlemi yapılmadan önce kumlama yapılarak metalin üzerindeki kirin, pasın veya yağın uzaklaştırılması sağlanır.

Kumlama Nedir? Ne İşe Yarar?

Paslanmaz çelik üretiminde kumlama işlemi; yüzeyin pürüzlerinin giderilmesi ve varsa kirin, pasın ve yağın temizlenmesi için kullanılır. Kumun yüksek basınçla metalin yüzeyine çarptırılması, yüzeydeki materyallerin uzaklaştırılmasını ve pürüzsüz bir yüzey oluşturulmasını sağlar.

Metallerde zımpara ya da tel fırça kullanılarak yüzey temizliği yapılabilse de temizlenmesi gereken yüzey büyüdükçe bu tekniklerin yetersiz kaldığı görülür. Metallerde iyi derecede yüzey temizliğinin sağlanması için gerekli olan kumlama, bu işlem için özel olarak üretilen ancak yine kum olarak adlandırılan bir malzemenin yüksek basınçla metal yüzeyine püskürtülmesiyle yapılır.

Kumlama işleminde kullanılan malzemelere silis, bazalt veya grid adı verilir. Silis isimli malzeme nispeten hafif şiddette kumlama işlemi yapılacağı durumlarda tercih edilir. Genellikle ince saclardaki yüzey temizleme işlemlerinde tercih edilir. Bazalt adı verilen malzeme genellikle geri dönüşümlü olarak kullanılabileceği kapalı ortamlarda kullanılır. Grid isimli malzeme ise en az tozumaya sebep olan ve en yüksek kumlama gücüne sahip olan malzemedir. Aslında demir cürüfü olan bu malzeme kumlama şiddeti yüksek olduğunda kullanılır.

Kumlama Çeşitleri Nelerdir?

Kumlama işlemi; otomatik kumlama ve manuel (seyyar) kumlama olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. Otomatik kumlama, nispeten küçük yüzeyler için türbinli kumlama makineleri kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Bu yöntem makineye girebilen malzemelerin hızlı ve ekonomik şekilde kumlanabilmesini sağlar. Makinelere sığması mümkün olmayan yüzeylerde ise manuel kumlama işlemi gerçekleştirilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri