Beceri ve Aktivite Oyuncakları Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocukların gelişim dönemlerinde oyun oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Çünkü oyun ve oyuncak çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimleri desteklemektedir. Oyuncaklar çocukların duygularını açığa vurmasında ve hayal güçlerini geliştirmesinde işlevsel ürünler olarak bilinmektedir. Oyun oynamak çocuklar için eğitsel bir süreç olarak kabul edilmektedir. Peki ebeveynler piyasada karşılaşabilecekleri binlerce oyuncak içerisinden hangisini tercih etmeli, oyuncak seçerken dikkat etmeleri gereken hususlar nelerdir? Ebeveynlerin oyuncak seçerken kafalarını oldukça karıştıran bu sorulara oyunterapimarket.com’dan Gülşah Altıntaş şu aydınlatıcı cevapları vermiştir:

Çocuğun Yaşına Uygun Oyuncaklar Seçin

Firmalar ürettikleri her oyuncak çeşidinin üzerine belirli yaş sınırı koymaktadır. Belirtilen yaş sınırının altında olan çocuklar için oyuncağın kullanımının tehlikeli olabileceği ikazını oyuncak üzerinde belirtilmektedir. Bilgilendirici bu uyarılar oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken hususların en başında gelmektedir. Araştırılan oyuncak hangi çocuk için alınacaksa çocuğun yaşı ve gelişimsel dönemi göz önünde bulundurulmalıdır.

Çocuğun İlgi ve Becerilerini Dikkate Alın

Çocuğun yaşından sonra dikkat edilmesi gereken ikinci husus çocuğun bireysel özelliklerinin göz ardı edilmemesi gerekildiğidir. Ebeveyn çocuğun ilgi ve becerilerinin ne olduğunu dikkatli gözlemlemesi gerekmektedir. Çünkü aynı takvim yaşına sahip olan çocuklar birbirinden farklı karakteristik özelliklere sahip olabilmektedir. Çocuk yaşıtlarından önde veya geride olabileceği gibi yaşıtlarına göre yeterlilikleri veya yetersizlikleri olabilmektedir.

Her çocuğun ilgi ve yetenekleri birbirinden farklı olmaktadır. Örneğin bir çocuğun el becerilerine ilgisi ve becerisi var ise ebeveyn çocuğun bu becerisini geliştirebilecek puzzle, yapboz gibi el becerisi oyuncakları tercih etmelidir. Çocuk oyun oynarken çok çabuk sıkılıyorsa ya da fiziksel olarak aktif olduğu oyunlarda daha çok eğleniyorsa ebeveyn tarafından çocuğun oyun içerisinde fiziksel olarak daha aktif olabileceği aktivite oyuncağı tercih edilebilmektedir.

Çocuğun Güvenliğinin Ön Planda Olduğu Oyuncaklar Tercih Edin

Satın alınacak oyuncak küçük parçalar içeriyorsa eğer bebekler ağızları ile nesneleri tanıma döneminde oldukları için kullanımı oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu oyuncak türleri 3 yaş bazı durumlarda da 4 yaş sonrası için kullanımı güvenli olmaktadır. Aşırı ağır ve uzun kabloları olan oyuncaklar tercih edilmemelidir. Bu tarz oyuncaklar boğulma ve yaralanmalara sebebiyet verebilmektedir.

Çocuğa Zarar Vermeyecek Hammaddeden Üretilmiş Oyuncaklar Tercih Edin

Oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus oyuncağın üretildiği hammadde olmaktadır. Çocukların sürekli temas halinde olduğu oyuncakların kanserojen madde içermemesi oldukça önemli olmaktadır. Ebeveynler bu konuda oyuncak yönetmeliğinde istenen standartları sağlayan oyuncakları tercih etmelidir.

Çocuğun Fiziksel, Zihinsel ve Duygusal Gelişimine Katkı Sağlayacak Oyuncaklar Tercih Edilmelidir

Yaratıcılığı destekleyen, öz bakım becerilerini güçlendiren, motor becerilerini geliştiren, kişilerle ya da doğayla bağ kurmasını sağlayan, zihni çalıştıran gibi çocuğun her anlamda gelişimine katkı sağlayacak oyuncaklar tercih edilmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri